«American Pie»:

Sannheten avslørt etter 50 år

Don McLean røper endelig sannheten bak monsterhiten «American Pie».

UDØDELIG SLAGER: I en ny dokumentar forteller Don McLean om monsterhiten «American Pie». Foto: John Glanvill / AP / NTB
UDØDELIG SLAGER: I en ny dokumentar forteller Don McLean om monsterhiten «American Pie». Foto: John Glanvill / AP / NTB Vis mer
Publisert

I en ny dokumentar avslører den amerikanske musikeren Don McLean (76) endelig hva den berømte låta «American Pie» fra 1971 egentlig handler om.

Den udødelige slageren har blitt nøye analysert og dissekert av kyndige musikkanmeldere så vel som vanlige fans, mens hovedpersonen gjennom alle år har forholdt seg taus om låtens egentlige mening - utover å si at den er dedisert til 1950-tallsikonet Buddy Holly, som gikk bort i en brutal flystyrt i 1959.

Ifølge den britiske storavisa The Guardian blir den over 50 år gamle låtteksten i den kommende dokumentaren brutt ned og analysert - linje for linje - i det som skal være blant de mest detaljerte analysene av låta noen gang.

Dokumentaren har fått navnet «The Day the Music Died: The Story of Don McLean's American Pie» og er tilgjengelig for strømming på Paramount+. Amerikanske Spencer Proffer (73) er produsent.

- Jeg sa til Don: «Det er på tide at du avslører det journalistene har ønsket å få vite i 50 år. Denne filmen var en samlet innsats i å lette på sløret», sier Proffer til The Guardian.

I STÅ: Det gikk helt i stå for artisten Patti Smith da hun skulle synge Bob Dylans «A hard rain's a-gonna fall» under Nobel-utdelingen i Stockholm i desember 2016. Video: NRK Vis mer

Fatal flystyrt

Dokumentaren starter nettopp med den dagen McLean mener musikken døde. 3. februar 1959 var rock and roll-pioneren Buddy Holly på vei hjem fra konsert i et småfly sammen med Ritchie Valens og JP Richardson da flyet krasjet i en maisåker i Iowa kort tid etter takeoff.

Alle tre døde, i tillegg til piloten.

Flyulykken sendte sjokkbølger gjennom popverden og ble en formativ hendelse i den da 13 år gamle Don McLeans liv, og inspirerte ham til å seinere skrive låta «American Pie» som en hyllest til hans store idol, Buddy Holly.

ÅPNER OPP: Endelig forteller Don McLean om den berømte låta fra 1971. Foto: Charles Sykes / AP / NTB
ÅPNER OPP: Endelig forteller Don McLean om den berømte låta fra 1971. Foto: Charles Sykes / AP / NTB Vis mer

- Jeg var i sjokk. Jeg tror faktisk at jeg gråt, minnes artisten, ifølge nyhetsbyrået AP. McLean brukte sorgen etter Holly og faren som også døde da han var ung, til å skrive en «nekrolog om den amerikanske drømmen».

Da McLean jobbet med sitt andre album i 1971, var USA rystet av attentater, antikrig-protester og borgerrettsmarsjer. Han mente landet trengte «en stor sang om Amerika».

- Jeg ønsket å skrive en sang om Amerika, men jeg ville ikke skrive en sang likt det som noen hadde skrevet før, sier artisten i dokumentaren.

Den nitti minutter lange dokumentaren inneholder foruten intervjuer også nyhetsopptak fra 1970-tallet og rekonstruksjoner av hendelser, spilt inn med skuespillere. Kamerateamet har også fulgt Don McLean til Surf Ballroom i Clear Lake, der Buddy Holly og de andre musikerne spilte sin siste konsert før flyet styrtet.

SYNGER OG DREPER: En video er lekket på nettet av det som angivelig er en amerikansk pilot som synger idet han slipper en bombe på en afghaner. Video: LiveLeak Vis mer

Røper detaljer

«American Pie» er en låt proppfull av referanser til musikk, samfunn og kultur. I dokumentaren går McLean langt i å kommentere noen av de vanligste spekulasjonene om låta.

76-åringen røper blant annet at «marching band» refererer til forsvarsindustrien, og at «sweet perfume» er tåregass. Han sier også at referansene til konge og hoffnarr ikke har noe med Elvis Presley eller Bob Dylan å gjøre. Og Janis Joplin var heller ikke «the girl who sang the blues».

Tekstlinja «This'll be the day that I die» kommer fra John Waynes film «The Searchers». «By bye» er et riff av «Bye Bye, My Roseanna» - en sang av McLeans kamerat Pete Seeger. Opprinnelig ønsket 76-åringen også å skrive «Miss American Apple Pie», men seinere droppet han frukten.

- Han har vært glad for å åpne opp, han og manageren synes det var på tide å gjøre det, og dette var den riktige plattformen å gjøre det på, sier produsent Spencer Proffer, ifølge AP.

Den over åtte minutter lange låta er fortsatt populær, og får stadig nye tilhengere hos yngre generasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer