Sannheten er en langsom ting

Ikke glem Aksel Sandemose, skriver forfatteren Henning Mankell. Dagbladets nye spaltist savner Sandemoses kvalitet i ei tid som oversvømmes av middelmådige skribenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AKSEL SANDEMOSE HET EN mann som døde for snart 40 år siden på Rigshospitalet i København. Blant mye av det som seinere skulle inngå i myten om Aksel Sandemose, fantes tanken om at han var en av de få som burde være forunt å oppleve tre århundrer. Han ble født i 1899 i Nykøbing på Jylland og hadde han levd til han ble 101 år gammel, ville tanken om de tre århundrene gått i oppfyllelse. Men det ble ikke annet enn en drøm eller legende, som så mye annet i Sandemoses liv.

Som et slags mantra står det i romanen «Varulven» at de «gjorde ham til en myte, og en myte kunne ingen beseire, heller ikke han». Selv om disse ordene er myntet på en person i romanen, kan de også være dekkende for Sandemose. Han var en legendenes og mytenes hærfører. Men han var like mye en virkelighetens mann. En mann som flyttet til Norge omkring 1930 og ble en av landets fremste forfattere.

MEN HAN VAR MYE MER, Aksel Sandemose. Hver gang jeg mer eller mindre motvillig setter meg for å skrive en artikkel eller en spalte eller et essay eller hva det nå heter til en dagsavis, tenker jeg på ham. Av alt som fins i Sandemoses bagasje, ligger det også en bekreftelse på at han er en av de beste artikkel- eller fortellingsskribenter noensinne i Skandinavia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer