-  Sannheten får dere aldri

Aksel Hennie (28) har selv opplevd å ligge skamslått på gata, og kikket seg over skuldra til enhver tid. I «Uno» forteller han sin helt personlige historie.

HAUGESUND (Dagbladet): -  For en del år siden opplevde jeg noe som staket ut kursen min for resten av livet. Det er to måter å fortelle den historien på: Se og Hør-måten, over fire sider helt uten emosjoner, som det tar noen minutter å lese. Eller filmmåten, halvannen time med masse emosjoner, som forhåpentligvis får satt i gang noen tanker hos dem som ser den. Jeg kommer aldri til å si eksakt hva som skjedde den gangen, filmen er min måte å fortelle det på, sier Hennie.

I åtte år har han gått svanger med «Uno», eller «Takk for hjelpen, David», som var den opprinnelige tittelen.

-  Heh, det var mens manus var mer en sint novellefilm. Historien har vært den samme hele tida, men heldigvis har prosjektet utviklet seg voldsomt i løpet av alle disse åra.

Store konsekvenser

«Uno» åpnet i går filmfestivalen i Haugesund, og Aksel Hennie var sliten, men gira over å endelig kunne levere den fra seg.

-  Det føles helt absurd. Det er som når en unge løper over stuegolvet og knuser en vase på veien, han tenker ikke over det mens det skjer, for da er han i lek, men etterpå ser han hva han har gjort. Nå har vi lekt ferdig, nå tilhører filmen publikum. For jeg har ikke laget «Uno» for meg selv, understreker Hennie.

Han har både regi og manus og spiller hovedrollen som David.

-  Det er ikke én tanke eller følelse i denne filmen jeg ikke har opplevd selv. Jeg har også ligget skamslått på gata, slik som David. Tematisk ligger historien svært nær min egen, men det var viktig for meg å lage en personlig, men ikke privat film, sier Hennie.

Bestekompis

«Uno» handler altså om David, som jobber på et treningssenter og er bestekompis med Morten (Nicolai Cleve Broch). Davids far (som spilles av Morten Hennie, Aksels virkelige far) ligger for døden, og David havner i et grusomt dilemma når han må bryte lojalitetskodeksen i treningsmiljøet for å kunne være på sykehuset. Dermed blir han stående helt alene.

-  Det er umulig å svare på om han gjør det rette, men han tar et valg som får enorme konsekvenser. Det er nettopp det jeg vil at folk som ser filmen, skal tenke over, sier Hennie.

Liv Bernhoft Osa spiller den hardt prøvede mora til David, og Espen Juul Kristiansen lillebroren Kjetil.

-  «Uno» er en ode til tålmodige mødre. Det er en styrke hos mora i filmen å ikke aktivt kreve av sønnen sin, en sønn som ikke ser lenger enn sin egen nesetipp fordi han er så redd for å bli alene. Hvis jeg skulle dedisert filmen til noen, er det først og fremst til min egen mamma. Men også til alle jeg har hatt rundt meg disse åra, det er mange som har inspirert meg. Og uten Nico (bestekompis Nicolai Cleve Broch), John Andreas (Andersen, fotograf og co-regissør) og Jørgen (Storm Rosenberg, produsent) ville det aldri blitt noen film, sier Hennie.

-  Aksel har en helt sjelden energi og kapasitet, jeg ble utrolig imponert over hvordan han hele tida hadde oversikten over alle detaljene, samtidig som han tok vare på alle, inkludert sin egen karakter. Det krever en medfødt energi som er svært sjelden, sier Cleve Broch.

PUNKTUM: - Du kommer til et punkt hvor du ikke orker å gå rundt og være redd lenger, og du bestemmer deg for å gjøre deg ferdig med problemene en gang for alle. Det er den eneste måten å komme seg videre i livet på, sier Aksel Hennie. I går åpnet hans «Uno» filmfestivalen i Haugesund.
KAMERATER: Aksel Hennie og bestekompisen Nicolai Cleve Broch.
HÅNDPLUKKET: Aksel Hennie (til venstre) sammen med skuespillerne Espen Juul Kristiansen, Nicolai Cleve Broch, Liv Bernhoft Osa, Amed Zeyan og fotograf og co-regissør John Andreas Andersen. - Samtlige jeg har valgt å samarbeide med i filmen, er folk som tør å gå inn i en konflikt og som tør å stille spørsmål, sier Hennie.
b> BRØDRE: Espen Juul Kristiansen spiller Kjetil - Davids (Aksel Hennie) bror i filmen.