Sannheten må fram

En vestlig militæraksjon vil trolig bare føre til en opptrapping av krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

SIDEN ONSDAG morgen har store deler av verden vært opptatt av det som ser ut til å ha vært et massivt angrep med kjemiske våpen i en forstad til Damaskus, der minst 1300 mennesker kan ha blitt drept. Men foreløpig finnes det ingen helt sikre bevis på at det er nervegass som er brukt, selv om mye tyder på det. Heller ikke kan man med full sikkerhet stemple Syrias diktator Bashar Assad som skyldig i dette grusomme overgrepet. Men det er flere spørsmål å stille. Hvorfor har for eksempel ikke et eneste offer blitt smuglet ut av den beleirede bydelen — som sannhetsbevis?  

DET SYNES ingen tvil om at det har foregått massedrap, men hva har skjedd? FN-inspektører som skal granske tre andre påståtte angrep med kjemiske våpen i Syria, befant seg på sitt hotell like i nærheten av det angivelige nervegass-angrepet. FNs sikkerhetsråd er splittet. Russland og Kina vil ikke gi inspektørene adgang til åstedet; Ghouta-området i det østlige Damaskus. Og hadde de fått tillatelse, ville Assad sagt nei, i hvert fall hvis han står bak. Syriske myndigheter sier enten at det ikke har foregått noe angrep eller legger skylda på opprørerne. Noen peker også mot al-Qaida-inspirerte grupper. Hadde det siste vært tilfellet — eller det hadde vært alvorlige mistanker om noe slikt — ville det trolig blitt et ramaskrik fra store deler av verden. At slike grupper skal få kjemiske våpen, er et skrekkscenario. Men intet kan utelukkes ett hundre prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer