Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sannheten må fram

En vestlig militæraksjon vil trolig bare føre til en opptrapping av krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIDEN ONSDAG morgen har store deler av verden vært opptatt av det som ser ut til å ha vært et massivt angrep med kjemiske våpen i en forstad til Damaskus, der minst 1300 mennesker kan ha blitt drept. Men foreløpig finnes det ingen helt sikre bevis på at det er nervegass som er brukt, selv om mye tyder på det. Heller ikke kan man med full sikkerhet stemple Syrias diktator Bashar Assad som skyldig i dette grusomme overgrepet. Men det er flere spørsmål å stille. Hvorfor har for eksempel ikke et eneste offer blitt smuglet ut av den beleirede bydelen — som sannhetsbevis?  

DET SYNES ingen tvil om at det har foregått massedrap, men hva har skjedd? FN-inspektører som skal granske tre andre påståtte angrep med kjemiske våpen i Syria, befant seg på sitt hotell like i nærheten av det angivelige nervegass-angrepet. FNs sikkerhetsråd er splittet. Russland og Kina vil ikke gi inspektørene adgang til åstedet; Ghouta-området i det østlige Damaskus. Og hadde de fått tillatelse, ville Assad sagt nei, i hvert fall hvis han står bak. Syriske myndigheter sier enten at det ikke har foregått noe angrep eller legger skylda på opprørerne. Noen peker også mot al-Qaida-inspirerte grupper. Hadde det siste vært tilfellet — eller det hadde vært alvorlige mistanker om noe slikt — ville det trolig blitt et ramaskrik fra store deler av verden. At slike grupper skal få kjemiske våpen, er et skrekkscenario. Men intet kan utelukkes ett hundre prosent.

FRANKRIKE TRUER med maktbruk om det blir bevist at Assads styrker har brukt kjemiske våpen i Ghouta. Andre vestlige land går også hardt ut i sin retorikk, men så godt som alle bruker ordene «hvis dette har skjedd». For konspirasjonsteoretikere er det naturlig å tenke seg at verken land som USA, Frankrike og Storbritannia ønsker at denne saken blir oppklart. Da kan de nemlig bli nødt til å stå ved sine ord om å straffe Assad militært. Én ting er at Vesten er lei av å føre kriger i muslimske land, en annen at en militæraksjon trolig bare vil føre til en opptrapping av krigen og til enda flere ofre.

MEN UANSETT: FNs medlemsland har et ansvar for å forhindre krigsforbrytelser.   Generalsekretær Ban Ki-moon har hittil vist seg svak i en rekke saker. Nå må det være slutt på tomme ord. Det kreves handling både fra ham og verdens ledende stater.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!