Sannheten og Balkans framtid

Rettssaker om krigene på Balkan vil bare dekke de juridiske sidene av oppgjøret med fortida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En helhetlig fornyelsesprosess i det tidligere Jugoslavia krever sannhet, erkjennelse, bevisstgjøring, oppgjør og forsoning. Sannhets- og forsoningskommisjoner, som nå er i ferd med å etableres, kan bli viktige mekanismer i denne prosessen.

På en konferanse om forsoning i Sarajevo i år hørte vi denne historien: En åtti år gammel mann kom til de unge serbiske soldatene som lå i sine stillinger i åsene over Sarajevo i 1992. Mannen hadde med seg sine våpen fra den andre verdenskrig. Da soldatene spurte «Hva gjør du her, Ilja?», svarte han: «Jeg har kommet for å kjempe, og dette øyeblikket har jeg ventet på i 50 år!»

For at dagens barn i det tidligere Jugoslavia om femti år ikke selv skal gjøre som Ilja, er det nødvendig at samfunnene, i et bredt perspektiv, tar et oppgjør med fortiden. Det er ikke nok med rettssaker som tar for seg de groveste av de mange menneskerettighetsbruddene, selv om disse selvfølgelig er viktige. Saker som føres for Den internasjonale domstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag eller for nasjonale domstoler, dekker kun de juridiske sider av oppgjøret med fortiden. De internasjonale rettssakene er dessuten atskilt fra de lokale samfunn, og de blir ofte oppfattet som påtvunget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer