Sannheten om Breivik

Avgjørende kunnskap om terroristen forblir skjult for det norske folk. Trenger vi fiksjon for å forstå?

GUTT: Kanskje blir jeg tvunget til å skrive et filmmanus om en liten lyshåret gutt, skriver filmskaper Tommy Gulliksen. Han mener fiksjonens virkemidler må tas i bruk for å åpne det rommet Anders Behring Breivik selv vil holde lukket — barndommen. Gulliksen vant nylig «gullnymfen» under filmfestivalen i Monte Carlo for sin dokumentar om Utøya. Foto: Dagbladet
GUTT: Kanskje blir jeg tvunget til å skrive et filmmanus om en liten lyshåret gutt, skriver filmskaper Tommy Gulliksen. Han mener fiksjonens virkemidler må tas i bruk for å åpne det rommet Anders Behring Breivik selv vil holde lukket — barndommen. Gulliksen vant nylig «gullnymfen» under filmfestivalen i Monte Carlo for sin dokumentar om Utøya. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ti uker har vi brukt på det største og viktigste rettsoppgjøret siden krigen. Mye har handlet om å forstå hvordan Anders Behring Breivik kunne utføre de bestialske drapene, og ikke minst hvordan det er mulig å framstå så følelsesløs i etterkant. Svarene vi har fått formidlet fra retten har neppe gjort folk særlig klokere.

Svært lite har handlet om barndommen til Anders Behring Breivik. Kun bruddstykker har kommet fram i retten, og nesten ingenting ut i offentligheten. I stedet har vi fått høre i timesvis om ytre faktorer som dataspill, politikk og høyreekstremisme. Utbredte fenomener som plasserer han i et ideologisk fellesskap som deles av mange. Det røper lite om hans virkelige indre.

De som har lest de hemmeligstemplede avhørene og utredningene av Breivik som fireåring, vet at der ligger nøkkelinformasjon om hans oppvekstsituasjon som vil utfordre folks syn på og forståelse av massemorderen. Det er rett og slett sjokkerende lesning. Detaljer som ikke dekkes av et begrep som «vanskelig barndom». De fleste redaksjoner i landet sitter på disse dokumentene, men ingen lager journalistikk på dem. Årsaken er at hensynet til personvern veier tyngre enn folks rett til å vite. Derfor velges barndommen til Breivik bort i dekningen av terrorsaken og til dels i sal 250.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer