Sannheten om et ukjent geni

Espen Søbye, kjent for fremragende biografier om Arthur Omre og Rolf Stenersen, kaster i tidsskriftet Agora nytt lys over dikteren Tryggve Andersen. Dermed sprekker bildet som er tegnet i den offisielle litteraturhistorien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tryggve Andersen er en dikternes dikter. Hans finstemte prosa er dyrket av poeter fra Olaf Bull til Tor Ulven. Men hans skjebne ble beseglet av løgn og fortielser.

Stikkordene er død, kjærlighet og kjente navn.

En farlig blanding - sterk nok til å skape skandale i Kristiania: Student Tryggve Andersen blir i 1893 bortvist fra universitetet.

Dokumenter som avslører hva som virkelig skjedde, har vært fjernet fra Universitetets arkiv i 25 år. Nå har Espen Søbye funnet kildematerialet.

Et mesterverk

Dikteren Tryggve Andersen skrev «I cancelliraadens dage», og fikk en plass i litteraturhistorien.

Bak en knirkende tittel skjuler seg en presis og omhyggelig iakttakelse av fogder, tjenestefolk og bønder på østlandsbygdene i begynnelsen av 1800-årene. En kresen og fintfølende språkkunstner trer fram, en dikter som søker det ene, utvalgte ordet.

Fire år seinere kommer en ny fortelling fra hans hånd, et nytt lite mesterstykke: «Gamle folk». En hel generasjon, en hel tidsepoke, er samlet i noen ettermiddagstimer. Men la deg ikke lure. Dette er ingen julefortelling. Plutselig går ilden ut. Dette er historien om en embetsstand i oppløsning og undergang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer