Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

«Sannheten om Mattilsynet»

Geelmuyden svarer Mattilsynet: Ulykken består i at Mattilsynet ikke videreformidler denne informasjonen til publikum.

NY BOK: Forfatteren Niels Chr. Geelmuyden har skrevet boka «Sannheten i glasset», og har hisset på seg Mattilsynet. Her er han hjemme på Tjøme. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
NY BOK: Forfatteren Niels Chr. Geelmuyden har skrevet boka «Sannheten i glasset», og har hisset på seg Mattilsynet. Her er han hjemme på Tjøme. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er svært positivt at Mattilsynets leder Harald Gjein i sitt svar på min kronikk tilkjennegir at vi har felles mål når det gjelder å sikre befolkningen renest mulig vann og næringsmidler. Ikke fullt så positivt er det at han tror Mattilsynet bare forvalter en brøkdel av den samlede gifteksponeringen. Jeg viser i boken og i kronikken til forskning som fastslår at opptil 90 prosent av eksponeringen skjer gjennom næringsmidler.

Folkehelseinstituttet har anslått at opptil en million tarminfeksjoner hvert år skyldes bakterier i springvannet. Gjein fastslår at dette estimatet er usikkert og antagelig overdrevet. Det må vi som forbrukere kunne håpe. Men Gjein bør som øverste tilsynsmyndighet på næringsmiddelområdet holde muligheten åpen for at anslaget stemmer.

Ved stadig å forsikre forbrukere, politikere og andre myndighetsorganer om at drikkevannet i Norge er upåklagelig, bidrar han og Mattilsynet aktivt til å trenere den høyst påkrevede utskiftningen av det norske ledningsnettet. Hvorfor i all verden skal kommuner og vannverk prioritere kostbar utbedring hvis drikkevannet er så trygt som Gjein kontinuerlig påstår?

Jeg begrunner i mine bøker hvorfor «grenseverdier» gir folk falsk trygghet. Alle giftene testes for eksempel ut enkeltvis, ikke i kombinasjoner, slik de forekommer i næringsmidlene og i kroppene våre. 16 av de 17 appelsinjuice-variantene som Mattilsynet undersøkte i 2011 inneholdt rester av den kreftfremkallende sprøytegiften imazalil.

Vel så alvorlig er det at man i halvparten av prøvene påviste sprøytegiftstoffer som har vært forbudt med god grunn i den vestlige verden siden forrige årtusen. Ulykken består i at Mattilsynet ikke videreformidler denne informasjonen til publikum.

Sannheten er dessverre at mye av den forskningen Mattilsynet baserer seg på viser seg å være initiert og finansiert av mektige næringsinteresser. Deler av denne vitenskapen har dessverre vist seg å være humbug.

Avslutningsvis insinuerer Gjein at mine bøker er basert på følelser og synsing. Hvis han skulle ta seg bryet med å lese dem, vil han kunne registrere at de er utstyrt med til sammen 130 sider kildehenvisninger, hovedsakelig til uavhengig forskning. Han vil på den måten også kunne se at jeg heter Niels og ikke Hans.

SVARER: Niels Chr. Geelmuyden svarer på kritikken fra Mattilsynet etter hans kritiske kronikk tirsdag . Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
SVARER: Niels Chr. Geelmuyden svarer på kritikken fra Mattilsynet etter hans kritiske kronikk tirsdag . Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!