Sannheten om Sunny Beach

Norske medier har de siste ukene skrevet om feriestedet Sunny Beach i Bulgaria. Søndag 29. juli fulgte Dag Endal, styreleder i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan – opp med debattinnlegg i Dagbladet. 31. juli skrev Dagblad-journalist Unn Conradi Andersen om temaet på ledersiden i egen avis. I pressens dekning av feriestedet Sunny Beach har det først og fremst vært rettet hard kritikk mot feriestedet, serveringssteder, taxinæringen, lokalt politi og reiseoperatører.

Både Dag Endal og Unn Conradi Andersen kommer med skarp kritikk av reiseoperatørene. Dag Endal skriver om en uansvarlig reisebransje og etterlyser villighet til å snakke om sin egen rolle og hva vi tenker å iverksette av tiltak. Unn Conradi Andersen baserer sin kritikk på en tur til Ibiza for mange år siden. Basert på eget alkoholkonsum på en buss fra flyplassen kommer hun med sin kritikk av reiseoperatører. Verken Endal eller Andersen har tatt seg tid til å snakke med reiseoperatørene og høre hva vi gjør og hvordan virkeligheten er på reisemålene vi kjenner meget godt. I reisebransjen har vi de siste ukene snakket om egen rolle med journalister daglig. Det vi har uttalt om ansvar og våre tiltak kommer ikke på trykk. Endal og Andersen velger å kritisere oss fremfor å snakke med oss. End of story.

Det reiseoperatørene gjør er som følger: Vi velger ut land og reisemål som er etterspurt i det norske markedet, der vi tror kundene kommer til å trives. Det har vi gjort siden 1959 med den erfaringen det medfører. Bulgaria er et slikt ferieland. Et sted kundene gjerne reiser tilbake til år etter år. Det er flere årsaker til det. De tre viktigste er at ferien og oppholdet er rimelig, klimaet er bra og de aller fleste kundene trives meget godt på ferie hos et gjestfritt folk. Det kommer lite frem i pressen. Der fremstilles lokalbefolkningen som skurker og norsk utagerende ungdom som ofre. Endal påpeker «...det går an å velge bort områdene der fyll, kriminalitet og vold dominerer». Det har han helt rett i. Vi kommer ikke til å slutte med feriereiser til Sunny Beach. For den store majoriteten av kundene er meget fornøyde med sin ferie. Og om vi får kritikk for vår presentasjon av Sunny Beach skal vi skal gjøre vårt beste for å gi en mer nyansert beskrivelse av feriestedet. Men på samme måten som Oslo selges med nærheten til fjorden og marka, Holmenkollbakken og Munch museet og ikke horene ved Akershus festning og narkohandelen på Karl Johan, må vi først og fremst rette fokus mot det som er bra i Sunny Beach.

Vel fremme på reisemålet gir vi både skriftlig og muntlig informasjon til våre gjester. Informasjon som skal bidra til et godt opphold og informasjon som skal bidra til at man unngår farer og ubehageligheter. Men det er en utfordring for oss at ungdom i mindre grad stiller opp når vi gir vår informasjon og at de i mindre grad enn andre gjester leser våre informasjonshefter på hotellene og materialet som deles ut. Det er en utfordring vi må ta alvorlig og den kan løses ved mer nyansert informasjon sendt kundene før avreise.

Alle reiseoperatørene i Norge praktiserer at ungdom under 18 år må fremlegge fullmakt fra foresatte for å reise på ferie på egenhånd. Det kritiseres vi for. TV2 omtaler det som at «de får reise bare de har en lapp i hånden». Endal skriver «de fraskriver seg ansvaret ved å få foreldre til mindreårige til å skrive under på en erklæring om at ungdommene får lov til å reise.» Andersen følger opp med: «Det er nærmest noe fatalistisk over reiseoperatørenes ansvarsfraskrivelse» når hun omtaler de samme erklæringene.

Realiteten er at du i dag som 17-åring kan reise hvor du vil i verden med fly, tog eller buss. Ingen sier nei eller kommer med noen advarsel når du bestiller en reise. Det finnes ett unntak og det er en samlet reisebransje som ber om fullmakt slik at vi skal vite at foreldrene har sagt ok til at de under 18 reiser.

Det betyr ikke at vi fraskriver oss ansvar og det betyr ikke at vi unnlater å gi informasjom om reisemålets farer.

Tvert i mot er det ett av flere tiltak vi har iverksatt for å ta ansvar.

Endal skriver til slutt i sitt debattinnlegg at vi lokker ungdom til et av de mest risikable stedene å oppholde seg i Europa. Endal har åpenbart ikke vært i Bulgaria. Ei heller kan han ha snakket med mange som har vært der. For en som kjenner Sunny Beach og Bulgaria så er det bare en ting å si: Det er mer sannhet i det reiseselskapene skriver om Sunny Beach enn det pressen har gitt inntrykk av de siste ukene. Resultatet av presseoppslagene er mer norsk ungdom i Sunny Beach enn noen gang. Det er en utfordring for oss og den skal vi ta. Samtidig er det ingen tvil om at jobben som reiseoperatør er mer utfordrende enn før. For et lite mindretall av de reisende har glemt hva personlig ansvar er og hvordan man oppfører seg når man er gjest i et fremmed land.

Resultatet av presseoppslagene er mer norsk ungdom i Sunny Beach enn

noen gang.