Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sannheter i løgnen

Flere betente, tyske virkelighetsbilder fra etterkrigstida.

BOK: Det er sesong for litterære etterkrigstidserkjennelser i Tyskland. I fjor kom den selvbiografiske «I stedet for min bror» av Uwe Timm på norsk, i år gis «Mørkerommet» av den unge Rachel Seiffert ut. I «Mørkerommet» møter vi Helmut, som på grunn av en defekt skulder ikke deltar i andre verdenskrig som soldat, og i stedet hengir seg til fotografering av Berlin både før og etter at krigshandlingene når byen. Andre del tar for seg tenåringen Lores flakking med tre yngre søsken rundt om i et Tyskland som er blitt inndelt i soner etter krigen, og deres forsøk på å komme hjem til Hamburg. Til slutt, i det som oppleves som romanens viktigste del, har Seiffert tatt et sprang i tid fram til 1999. Læreren Michael er besatt av tanken om at bestefaren, som var Waffen-SS-soldat i Hviterussland, kan ha vært drapsmann - og ikke bare som soldat i slag eller trefninger. Han reiser, mot resten av familiens ønske, til Hviterussland for å spore opp om det fremdeles finnes noen som husker bestefaren i landsbyen hvor han var stasjonert.

Mental filmrull

Tanken er klar: Gjennom foto- og mørkeromsmetaforen vises det som har ligget uframkalt på den felles mentale filmrullen fra de første åra etter krigsslutt i Tyskland. De tre romandelene representerer aspekter som må ha vært voldsomt ubehagelige for den fellestyske samvittigheten. I del 2 tematiseres noe undertegnede ikke har vært borti før i litteratur eller film: At en mengde tyskere flakket hjemløse rundt i Tyskland, noen av dem overlatt til seg selv av foreldre som hadde vært aktive nazister eller krigsforbrytere, og satt i leire eller fengsel. Lore og søsknene hennes opplever å møte en kulde og avstandtagen, eller i beste fall en holdt sympati, fra mennesker som skjønner hvorfor de går der, skranglete og fillete, på grensen til å sulte i hjel. Mens det i del 1 handler om den unge ikke-krigsdyktige mannens skam når han beveger seg rundt med kamera i et Berlin hvor bare gamle, kvinner og barn skal være tilbake, er det i del 3, «Micha», at tyngden ligger.

Forbryterne

Det er som det sies: I tyske skoler lærer man den dag i dag bare om ofrene for krigen. Om forbryterne får man ikke vite noe, hvis de ikke het Himmler eller Göring. Det er dette Michael kjemper med; ikke bare i sin tyske familie, men også når han kommer til Hviterussland og møter folk der. I landsbyen hvor bestefaren var, skjer et møte mellom Michael og en eldre hviterusser som tar en så uventet vending at Seiffert i grunnen kunne ha spart leseren for avsløringen om Opa (bestefaren) virkelig var krigsforbryter eller ikke.På alle plan handler dette om måter å forholde seg til løgner på, og om løgner på flere plan. Som den gamle hviterusseren sier, om sin svarte samvittighet: «... det var en løgn som ga mening». Som mange andre samtidsforfattere, velger Seiffert å skrive «Mørkerommet» i presens. Presensbruk blir altfor ofte et virkemiddel som prøver å tilsløre litterære svakheter gjennom en illusjon om nærhet og tilstedeværelse i nået. Også i «Mørkerommet» merkes dette: Del 2 er en tøff lidelsesskildring, men blir nokså flat, når en ser bak den intimiserende presensbruken. Det som virkelig gjør inntrykk, er som sagt Michaels del. Hans historie kunne ha blitt bygget ut, til en egen roman. En av effektene som «Micha» hadde på meg under lesningen, var at jeg ikke fikk noe indre bilde av den tyrkiske kona Mina, bestemoren, moren og faren, eller søsteren, eller Micha, for den saks skyld. Bestefaren og SS-soldaten derimot, hadde jeg et glassklart bilde av. Mannen som hadde stått for grusomme ugjerninger - eller ikke. Oversettelsen av Einar Blomgren ser ut til å være gjennomført og idiomatisk med Seifferts kontante, til tider nærmest telegrafiske, stil.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling