<strong>NY ROMAN:</strong> Krimforfatter Tom Kristensen har tatt et dypdykk ned i Nordsjøen. Historien han fant, var svært betent. Bildet er tatt på Norsk Maritimt Museum. Foto: Nina Hansen
NY ROMAN: Krimforfatter Tom Kristensen har tatt et dypdykk ned i Nordsjøen. Historien han fant, var svært betent. Bildet er tatt på Norsk Maritimt Museum. Foto: Nina Hansen Vis mer

Sannhetsforkjemperen

Krimforfatter Tom Kristensen er klar med sin sjuende bok, «Dypet». Inspirasjon fant han under en oljeplattform i Nordsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| «Dypet», som slippes 7. juni, ble til ved en tilfeldighet.

- For to år siden ble jeg kontaktet av dokumentarfilmprodusent Styrk Jansen. Han fortalte om en påstått nestenulykke på oljeplattformen Cormorant Alpha i Nordsjøen, og ville jeg skulle skrive et filksjonsfilmmanus om episoden, forteller Kristensen.

Sommerfugleffekt
Da Dagbladet møter ham, sitter han langt fra dykkerutstyr og saltvann på Bibliotekbaren på Bristol. Han forteller at filmmanus ble det ikke, men at han ikke klarte å slippe den betente historien Jansen fortalte.

«Dypet» er Aschehougs sommersatsning, og handlingen begynner i 1981.

To dykkere går ned på 81 mesters dyp for å kutte en weier, den ene dør, den andre overlever mot alle ods. Olje- og energiministeren trues, og historien drives fram av hvordan en liten aktivitet som dykking, kan få betydelige konsekvenser for verdenspolitikken.

Romanen har tydelige likhetstrekk med Cormorant Alpha-hendelsen. Likevel lar forfatteren det ende godt i sin fortelling.

<strong>I DYKKERDYPET:</strong> Tom Kristensen sjuende bok slippes 7. juni. Den handler om en dykkerylukke på 81 metersdyp. Hjelmen på bildet er lånt av Norsk Maritimt Museum. Foto: Nina Hansen
I DYKKERDYPET: Tom Kristensen sjuende bok slippes 7. juni. Den handler om en dykkerylukke på 81 metersdyp. Hjelmen på bildet er lånt av Norsk Maritimt Museum. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Moralen er at virkeligheten er nådeløs. I krim vinner det gode over det onde. Slik er det ikke utenfor bøkene, sier den prisbelønnende forfatteren.

Sabotasjeaksjon
Dette er et viktig poeng for Kristensen. Han er nemlig overbevist om at katastorfen var nær utenfor Stord i 1977.

Etter å ha sett femten timer av Jansens råklipp og lest en mengde dokumenter, er Kristensen sikker i sin sak.

- Jeg er overbevist om at det skjedde en nestenulykke, og jeg tror dette var en sabotasjeaksjon. Av hvem og hvorfor, er et veldig godt spørsmål, men dette har med storpolitikk å gjøre, sier Kristensen bestemt.

I følge Jansens upubliserte dokumentarfilm, som Dagbladet har fått tilgang til, var oljeplattformen Cormorant Alpha verdens største, flytende konstruksjon. Betonggiganten veier rundt 3800 tonn, og består av fire søyler plassert på en flate på størrelse med åtte til ti fotballbaner.

Norge nær konkurs
Riggen ble slept fra Glasgow til Digernessundet utenfor Stord i juni 1977, for å bli ferdigstilt. Norge var på randen av konkurs, og Cormorant Alpha var en nøkkelplattform for å kunne heve olje i Nordsjøen.

23. desember samme år begynte ett av tårnene å sprute vann.

Tvunget til å tie - Plattformen bikket, og nestenulykken var et faktum. Tre dykkere var overbevist om at de skulle dø, men klarte på mirakuløst vis å redde den. Dagen etter kom politiinspektør John Wang fra Justisdepartementets Politiavdeling II, og sa at dette måtte de ikke fortelle om. Dykkerne valgte å tie, og har siden slitt med store psykiske problemer, forteller Kristensen, som er mer ivrig etter å snakke om den angivelige hendelsen, enn sin kommende bok.

Tom Kristensen

• Født i 1955, oppvokst på Tjøme i Vestfold. Bor i Oslo.

• Norsk forfatter og finansrådgiver.

• Utdannet siviløkonom og ingeniør. Har vært administrerende direktør i finansieringsselskapet Export Finance Services.

• Har skrevet sju krimromaner. Debuterte med «En kule» i 2001, og er aktuell med «Dypet» på Aschehoug forlag.

• Fikk Rivertonprisen i 2006 for «Dødsriket».

-I 27 år holdt dykkerne tett. Da de endelig fortalte hva de hadde opplevd, ble de ikke trodd. Jeg er overbevist om at de snakker sant, sier Kristensen.

Selger godt Kristensen bruker to år på å skrive ei bok, og jobber alltid parallelt med to romaner. 1,5 år går til reseach, et halvår til skriving. Minst fem sider skal produseres hver dag.

Kristensens Riverton-belønnede bok «Dødsriket», hadde et opplag på over 90 000 eksemplarer. Forfatteren selger altså svært godt, og puster Unni Lindells og Jo Nesbøs salg i nakken.

- Det er litt av hensikten når jeg har lyst til å leve av dette, jeg må innrømme det. Eneste inntektskilden familien har, er royalties for hver solgte bok, så da er det vanskelig å si at boksalget er uinteressant. Men jeg tenker aldri på det når jeg skriver, sier Kristensen og smiler.

 

Cormorant Alpha

• Oljeplattform i Nordsjøen. Verdens største, flytende konstruksjon.

• Laget i betong, veier rundt 3800 tonn. Består av fire søyler plassert på ei flate, som er på størrelse med åtte til ti fotballbaner.

• Det påstås at plattformen krenget, og holdt på å velte 23. desember 1977. Et dykkerteam skal ha avverget katastrofen. Dagen etter dukket en mann fra myndighetene opp, og ba dem tie om hendelsen. 27 år senere valgte dykkerne å snakke, men blir enda ikke trodd. Enkelte tror dette var en sabotasjeaksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer