DEBATT

Debatt: LSD

Sannsynligheten for å dø i en fotballkamp er større enn sannsynligheten for å dø under påvirkning av LSD

Det er gledelig og nødvendig at Høyesterett nå skal revurdere risikoprofilen til LSD. Vi beveger oss mot en forskningsbasert ruspolitikk som ivaretar menneskerettighetene.

FIKK TESTE DOP: Students for Sensible Drug Policy (SSDP) i Storbritannia delte i fjor ut dop som kokain, LSD, ketamin og ecstasy til studenter for at de skulle kunne teste renheten før de eventuelt bruker mer av det. Basert på omfattende erfaring er det generelt akseptert at psykedelika ikke fører til avhengighet eller tvangsmessig bruk, skriver artikkelforfatteren. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
FIKK TESTE DOP: Students for Sensible Drug Policy (SSDP) i Storbritannia delte i fjor ut dop som kokain, LSD, ketamin og ecstasy til studenter for at de skulle kunne teste renheten før de eventuelt bruker mer av det. Basert på omfattende erfaring er det generelt akseptert at psykedelika ikke fører til avhengighet eller tvangsmessig bruk, skriver artikkelforfatteren. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vurderinger i Høyesterett skal selvsagt baseres på forskning og prinsippene om forholdsmessighet mellom risiko og straff. Det er viktig at befolkningen, dommere og politikere opplyses om risiko og farer, og at informasjonen som formidles er relevant og korrekt.

Sannsynligheten for å dø i en fotballkamp er større enn sannsynligheten for å dø under påvirkning av LSD. I USA har 32 millioner, eller en av seks voksne erfaring med psykedelika. Det er estimert at det konsumeres et sted mellom to og ti millioner doser LSD i USA hvert eneste år. Til tross for dette er dødsfall under påvirkning av LSD ekstremt sjeldent. Det finnes kun et fåtall anekdoter å referere til, og i disse er det vanskelig å konkludere med at LSD var årsaken. Det er umulig å få ånden tilbake i lampa nå.

Basert på omfattende erfaring er det generelt akseptert at psykedelika ikke fører til avhengighet eller tvangsmessig bruk. Det mangler dokumentasjon for at psykedelika skader hjernen eller andre organer. For å sette dette i perspektiv mot annen aktivitet, så får en av 1000 en påvisbar hjerneskade i løpet av en fotballkamp.

FORSKER: Pål-Ørjan Johansen. Foto: Anna Derkowska
FORSKER: Pål-Ørjan Johansen. Foto: Anna Derkowska Vis mer

I Nederland selges psykedelisk sopp i vanlige butikker. Helsemyndighetene melder at «magic mushrooms» er relativt trygt å bruke og politiet rapporterer at det er veldig få ordensproblemer som følge av bruken. I samme rapport konkludere de med at et forbud vil være uforholdsmessig og unødvendig. I fem ekspertvurderinger, hvorav to publisert i Lancet, har forskere vurdert skadepotensialet i en rekke rusmidler. Der havner psykedelika konsekvent nederst.

En helhetlig vurdering må ta med både positive og negative konsekvenser av en aktivitet. Man kan ikke bare trekke frem hodetraumer når man vurderer totaleffekten av fotball i Norge. En rekke nye studier viser at selv en enkelt dose med psykedelika kan gi en varig positiv effekt. Dette er ikke overraskende, for i 1970 skrev myndighetene i Storbritannia at «vi aksepterer gledelig oppriktigheten til våre vitner som hevder at de har oppnådd en større innsikt i egne problemer, og ja, meningen med selve livet, gjennom sin bruk av LSD».

Det er bred enighet om at LSD er langt mindre skadelig enn alkohol. LSD rangeres faktisk som et av de minst skadelige rusmidlene vi vet om, sammen med MDMA og psykedelisk sopp. Det hadde vært hensiktsmessig om myndighetene hadde informert om faktisk risiko i et slikt nøkternt perspektiv, og hva man bør passe på dersom man planlegger å bruke LSD.

Livet kan være skremmende. Og effekten av LSD kan være utfordrende. I høye doser kan LSD gjøre deg forvirret og nådeløst konfrontere deg med problematiske aspekter ved deg selv og ved verden. Kommer motstanden mot psykedelika i Norge fra frykt og motstand mot innsikt?

Ifølge Karl Evang i 1972, Norges helsedirektør i 34 år, skyldtes motstanden «dels en angst for det nye, mystiske fenomenet... angsten for vår eget sinns tildekte og ukjente krefter... og misunnelse hos de eldre over at de unge på denne måten... var blitt istand til å skaffe seg verdifull innsikt i ukjente verdener, altså et slags nydelses- og åndsmonopol hos de unge.»

Uvettig bruk av rusmidler er ikke bra, men dersom noe av alkoholkonsumet og julebordkultur erstattes med fornuftig bruk av langt tryggere rusmidler så er ikke det nødvendigvis en negativ utvikling. Alkohol rangeres som et av de mest skadelige rusmidlene vi vet om, både for den enkelte bruker og for samfunnet som helhet. Dette gjenspeiles i antall voldtekter, vold, trafikkulykker og død som følge av skjødesløs adferd, avhengighet og alkoholoverdoser. Om vi skal forby alle aktiviteter som er farlige om de kombineres med alkohol eller uforsvarlig atferd blir listen lang.

På samme måte som at klimaforskere har et ansvar i miljøspørsmål, har vi alle et ansvar for å si ifra om lover som ikke har det vitenskapelige grunnlaget folk tror de har. EmmaSofia har nå over 5000 medlemmer på sitt FB-forum, og blant de engasjerte finner vi leger, psykologer, advokater og dataprogrammerere.

Vi er glade for at Lilliana Bachs, direktør for rettsmedisinske fag ved Folkehelseinstituttet, nylig sa at hun ikke ønsker å gjenta tidligere tiders «skremselspropaganda om LSD og psykedelika» (Aftenposten, 23 juni 2015).

Det er vesentlig at vi oppdaterer rettspraksis til å bygge på fakta. Tidligere tiders rusopplysning har ikke bare medført demokratiske- og rettssikkerhetsproblemer, den har bidratt til å svekke tillit til lover og regler. Vi er glade for at Høyesterett nå oppdaterer sin vurdering, slik at vi kan bevege oss mot en ruspolitikk og rettspraksis som har logikken og menneskerettigheter som byggesteiner.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer