Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sanselig og nesten parodisk

Sanselig og nesten parodisk om kjærlighet mellom bondetamp og bymus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feministen og journalisten Katarina Mazetti har tidligere skrevet «Det er slutt mellom Gud og meg» og «Det er slutt mellom Rødhette og Ulven». I denne boka, derimot, skriver hun om et svært ulikt par som mot alle odds prøver å holde sammen.

Han er urtypen av en svensk bonde, stor fan av «politiskolen» og fotball, med klær kjøpt på Domus og kjøttbullar som yndlingsrett.

Mens hun er klisjeen av et bymenneske, en smakfullt, men noe gråkledd og blek bibliotekar som er nestenvegetarianer og elsker en god diskusjon om franske filosofer. De to møtes på kirkegården, der hans høyt elskede mor og hennes snille, noe lidenskapsløse mann, er «grav-naboer».

Det er lidenskapen som binder de to sammen, hvis ulikheter er så åpenbare at det nærmer seg parodien.

Panikk

Han sovner under operaen hun tvinger ham med på, fnyser når hun snakker om Lakång (Lacan), og tvinger tappert i seg hennes vegetarretter mens han lengter etter mors hjemmelagede mat. Mens hun ikke klarer å skjule sin manglende begeistring for hans «smakfullt» innredede hjem med et utall korsstingsbroderier på veggene og får panikk når han drømmer seg en framtid med henne som hjemmeværende bondekone som gjerne tar i et tak med de femogtjue drøvtyggerne på låven. Men så er det kjærligheten, da - hans muskuløse framtoning med hår på brystet og utholdende manndom som «vekker» hennes noe sovende instinkter.

«Frk. Julie»

Til tross for at denne moderne «Frøken Julie» lyder som en klisjé av en kjærlighetsfortelling, er det ei vakker liten bok med mye humor, stor kjærlighet og en ellevill sanselighet.

At vi i annethvert kapittel henholdsvis får hans og hennes helt ulike versjoner av forholdet, skaper en spenning og en slags balanse i boka, som altså ikke tar parti verken for by eller land, kvinne eller mann. Selv om den svenske bonde-standen kanskje ikke bare blir smigret over denne sympatiske, men noe unyanserte framstillingen av seg selv som en studie i smakløshet.

Hele Norges coronakart