Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sanseløst

Skuffende lite klarsynt. TV: Jeg ser en TV. En flatskjerm, definitivt. Jeg merker en kraftig energistrøm når jeg nærmer meg skjermen. Jeg ser et tv-program. Jeg hører en stemme. Roald Øyen? «Julenøtter»? Ok, men han har den samme, høytidelige maskinstemmen. Jeg får lyst til å gråte. Eller le. En innmari underlig følelse.

Det finnes ingen tvil. Vi har å gjøre med en ny serie der fryktelig vanlige nordmenn som mener seg å ha paranormale evner får testet sin klarsynthet. Jeg har lenge hatt en sterk følelse av at enda en slik serie måtte komme etter hvert.

Jeg ser en hund

Blant de ni utvalgte finner vi to transportarbeidere og en barnebokforfatter, men flertallet kaller seg healer, medium, sjaman eller liknende. Første test består i å finne ut hvilken person som sitter på andre siden av et skjermbrett.

Den ene er Mia Gundersen og mange av de synske gir henne flatterende egenskaper og gjetter at hun har hund. Mia blir imponert når en av dem mener at hun har en blå bil, men mange av antakelsene er litt mer vage, à la denne: «Får en følelse av at det er en litt aktiv person».

Mysteriet i skogen

Ingen sier: Jeg får en følelse av at TV Norge har hyret inn en usympatisk drittsekk som har drept hunden sin med motorsag.

Neste test foregår på bilhavna i Drammen. Tjue like biler står på rekke og i bagasjerommet på en av dem ligger en kvinne. Ingen gjetter riktig bil, men de som gjetter bilen ved siden av, får ni av ti poeng!

Deretter bærer det til Asker, der 40 mennesker omkom i en flyulykke i 1972. Deltakerne fraktes dit med bind for øynene, og blir bedt om å finne ut hva som har skjedd der uti skogen.

Ikke tolv rette

Flere av deltakerne mener at det handler om hester, én tipper voldtekt, men et par er på rett spor. Kort sagt, i «Jakten på den 6. sans» får deltakerne utfordringer som vi ikke finner i de mye omtalte PISA-testene, der Norge gjør det så pinlig middels.

Men resultatene er minst like dårlige, og resultatet er skummelt dårlig TV.

Med fare for å fornærme noen med tilgang på voodoo-dukker, tror jeg svært få vil la seg imponere av årets klarsynt-kull.

Det måtte i så fall være hvis en av dem litt uti episodene kan si: «Jeg ser tolv rette.» Eller hvis en av deltakerne kan forutsi hvem som vinner «Jakten på den 6. sans».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media