VIL KNUSE ALEPPO: Syrias president Bashar al-Assad
VIL KNUSE ALEPPO: Syrias president Bashar al-AssadVis mer

Syria-krigen

Sant helvete inne i Aleppo

Omlag halvparten av de drepte sist helg var barn.

Meninger

Bombeangrepene mot den syriske byen Aleppo de siste dagene blir av innbyggere og hjelpearbeidere omtalt som de verste i Syria-krigens fem år lange historie. Det sier ikke lite. Siden torsdag i forrige uke, da våpenhvilen brøt sammen, har russiske bombefly og syriske kamphelikoptere trappet opp angrepene mot den østre delen av byen som er kontrollert av opprørsstyrkene. FN anslår at det fortsatt bor omkring 250000 mennesker i dette indre området av Aleppo.

Partene skylder på hverandre for bruddet på våpenhvileavtalen som trådte i kraft mandag 12. september. De russiske og syriske styrkene blir beskyldt for krigsforbrytelser. Russernes svar er at anklagene fra USA og alliansepartnerne bidrar til å trappe opp krigen. Mens fordelingen av skyld diskuteres, melder folk innenfra de opprørskontrollerte delene av Aleppo at angrepene har antatt en ny og farligere form. De rapporterer at de russiske flyene nå bombarderer byen med spesielle bomber som er utviklet for å knuse bunkere. «Bomber som rister», kaller befolkningen dem. Disse russiske bunkers-bombene kan angivelige veie opptil et tonn og trenge gjennom to meter tykk betong.

Hittil har de syriske regjeringsstyrkene brukt såkalte tønnebomber. Befolkningen har kunnet beskytte seg ved å flytte under jorda i kjellere og bomberom som har gitt dem et slags vern. Her har provisoriske skoler, barnehjem og sykestuer kunnet operere. Nå bombes de sønder og sammen av våpen som ifølge Storbritannias FN-ambassadør Matthew Rycroft «er mer egnet til å ødelegge militære installasjoner». Redd Barna har vært i kontakt med ambulansepersonell som har meldt at omlag halvparten av de drepte sist helg var barn. Bortimot 40 prosent av de gjenværende beboerne i det østlige Aleppo skal være barn. Den britiske FN-ambassadøren sier i klartekst at «det er vanskelig å benekte at Russland er delaktig i krigsforbrytelser».

Observatører mener at Bashar al-Assads strategi er å vinne kontroll over hele Aleppo ved å skremme sivilbefolkningen til å flykte fra den opprørskontrollerte delen av byen. Rapporter innenfra vitner med all tydelighet om at regjeringsstyrkene, med russisk hjelp, er i ferd med å skape et sant helvete på jord. At FN ikke er i stand til å forhindre dette, er vårt alles nederlag.