Sant om løgn

«Gjengangere» kan komme til å hjemsøke sitt publikum.

LIVSLØGN SOM TEMA: «Gjengangere» er et kammerspill der løgnens konsekvenser har en hovedrolle. Hildegunn Eggen er Helene Alving, som gradvis og fortvilende blir konfrontert av sannheten. Espen Klouman Høiner er hennes syfilissyke sønn. Foto: Lena Knutli, Trøndelag Teater
LIVSLØGN SOM TEMA: «Gjengangere» er et kammerspill der løgnens konsekvenser har en hovedrolle. Hildegunn Eggen er Helene Alving, som gradvis og fortvilende blir konfrontert av sannheten. Espen Klouman Høiner er hennes syfilissyke sønn. Foto: Lena Knutli, Trøndelag Teater Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEATER: Av alle Ibsens livsløgndramaer er «Gjengangere» det som har de mest opprivende konsekvensene.

Helene Alving ser sin sønn rakne. Hun vet at han, hvis hun hadde vært mindre feig og mer ærlig, kunne fått slippe.

Livsløgn Kjersti Haugen, Henrik Ibsen og Trøndelag Teater er en åpenbart heldig kombinasjon. I fjor tolket Haugen «Et Dukkehjem» for teatret. I år står «Gjengangere» for tur.

Som sin forgjenger er oppsetningen en utforskning av sannhet og løgn, avdekning og konsekvens. Handlingen er skåret ned til det mest inngående, inntrengende, intense. Igjen ser vi en ærlig framstilling av løgnens natur.

I «Gjengangere» har den fått forgifte menneskeliv over mange tiår.

Forholdet mor-sønn er det sentrale.

Hildegunn Eggens Fru Alving er en berettiget bitter kvinne. Hun forsøker å la bitterheten fare, men hun innser at hun har mer å være bitter for enn hun opprinnelig skjønte.

Hennes sønn framstilles av Trøndelag-debutanten Espen Klouman Høiner, uteksaminert fra Statens Teaterhøgskole i fjor. Han rommer like troverdig Osvalds lekenhet og hans desperasjon, hans trang til å leve og hans ønske om å dø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.