Santana nekter å gi seg

SAN RAFAEL, Nord-California (Dagbladet): Carlos Santana (55) ble avvist av de fleste på 90-tallet. Som hevn laget han «Supernatural» og solgte 25 millioner album.

- I ei tid med sinne og frykt trenger vi en åndelig trollmann. Sjamaner helbreder med musikk og urter. Min musikk er mitt bidrag til å lege en såret verden. Derfor albumtittelen, «Shaman», sier Carlos Santana gjennom eimen av røkelse i lokalene hans i industriområdet i småbyen San Rafael. Den ligger en knapp halvtime i fruktbart 68er-land nord for San Francisco.

Santana forteller hvor oppgitt han er over at menneskeheten er så svak at vi fortsatt forsøker å ta livet av hverandre. Han er ikke minst kritisk til president Bush og hans såkalte kamp mot terrorisme.

- Vi har Allah, Buddha, Krishna, Rama, Jehovah, og alle ønsker fellesskap og harmoni på denne planeten. Det er også mitt budskap: Vi må få fram det positive i oss, og dyrke det gode.

Comeback-hippie

Det var fra dette lokalet, som han nå har invitert Dagbladet inn i, han frustrert og oppgitt ringte sin gamle venn og mentor, den omdiskuterte og mektige Clive Davis, på tampen av 90-tallet. Sjefen i Arista Records, mannen som i 1969 ga Santana platekontrakt og som også oppdaget Whitney Houston og Alicia Keys, lyttet til den bitre hippien fra Woodstock.

- Jeg vil kople molekylene til lyset igjen, sa Santana til Clive Davis.

Santana var blitt avvist av fem plateselskaper. Ingen ville ta i mannen som fortsatt svevde på sine gitarsoloer fra 60- og 70-tallet. Davis ga Santana sjansen, men satte som krav at han selv ville produsere plata.

Supernaturlig

Forventningene var moderate da Santana kom ut med «Supernatural» i 1999. Den første singelen fra albumet, «Smooth», var skrevet sammen med 30-åringen Rob Thomas fra gruppa Matchbox 20.

- Jeg hadde ingen, absolutt ingen forventninger. Jeg tenkte at det verste som kan skje er at albumet selger til dobbelplatina og at jeg vil miste min anonymitet, sier Santana.

«Supernatural» gikk 25 ganger platina, og Santana fikk ni Grammy-er i februar 2000. Den gamle gitarguruen inspirerte musikkindustrien, ikke minst gamle bransjetravere, da han ble hitlistevinneren ved inngangen av det nye årtusenet.

- Det beste er at jeg fortsatt er usynlig etter 25 millioner solgte album. De eneste som kjenner meg igjen er gamle mennesker og små unger, ler Santana.

Gjennomsiktig

Carlos Santana har fortsatt på seg store, mørke solbriller og flagrende skjorte med psykedeliske farger. Det nye albumet er innom de fleste sjangrer; blues, jazz, hip hop og klassisk.

- Jeg vil gjøre noe annet enn jeg har gjort før. Det er som vann om våren. Hver vår er det alltid nytt vann med nye strømmer, farger, bevegelser og elementer, men du må være gjennomsiktig som krystall for å jobbe med nye mennesker og musikk. Du må være åpen.

Santana synes det er en stor ære å lage musikk som både besteforeldre, foreldre og tenåringer liker, i så vel Palestina, Japan og i Irland som i indianerreservater, Tyskland og i Norge.

- Med mitt brede publikum kan jeg også nå ut og få fortalt at ikke alle i USA tenker som Washington, sier 55-åringen.

Santana forteller at han har lyst til å dra til Bagdad for å spille og vise irakerne at mennesker i USA har evne til å be, arbeide og dele. Han vil i så fall gi dem tepper, mat - og ærlighet. - Jeg ønsker hver og en iraker et langt og godt liv - og jeg ønsker ikke å ta fra dem oljen og gjøre dem til slaver.

- Er du er optimist?

- Jeg er programmert til å se det guddommelige i mennesket. Til å tro på mennesket. Derfor er det vondt å se at vi mennesker kan være så svake at vi ødelegger hverandre.