KOMMENTARER

Nobels Fredspris 2016

Santos ved milepælen

Fredsprisen i år er vågal; den hedrer et historisk vendepunkt mens det skjer, skriver Einar Hagvaag.

Santos ved milepælen
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

President Juan Manuel Santos kjemper for å skape det viktigste vendepunktet i Colombias historie som uavhengig land, etter frigjøringskrigene under ledelse av Simón Bolívar i første halvdel av 1800-tallet. Han vil skape fred etter 52 års borgerkrig, som nesten var en forlengelse av en ti år lang tidligere borgerkrig. Dersom Santos, og hans mange støttespillere, lykkes, er freden det viktigste avsnittet i landets historie.

Dette vil være slutten på den lengste borgerkrigen i Latin-Amerika. Og det er, sammen med forliket mellom USA under president Barack Obama og Cuba under president Raúl Castro, sluttstreken for Den Kalde Krigen i Amerika. Så henger da også de to historiske begivenhetene sammen. De fire år lange fredsforhandlingene mellom regjeringa til Santos og geriljabevegelsen Colombias Væpnede Revolusjonære Styrker (FARC) kunne foregå på Cuba, med tilrettelegging fra Cuba og Norge og med velsignelse fra USA.

Santos var en «hauk» av en forsvarsminister i krigen mot FARC, men høstet i kampenes grusomhet lærdommer som gjorde ham til «fredsdue» da han ble president i 2010. Han satset sitt politiske liv på å skape fred. Da han ble gjenvalgt i 2014 var hans hovedløfte i valgkampen fred. Dette fikk han som mandat av velgerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer