Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Såpe på samlebånd

HALLSTAHAMMAR (Dagbladet): Geir Børresen (55) lager såpeopera i et tempo som gjør rulle-skøyter til eneste fornuftige framkomstmiddel. På tv-fabrikken Hollyhammar i Sverige spiller han og de andre skuespillerne i «Venner og fiender» inn to episoder daglig, samtidig som de pugger replikker foran neste dags opptak.

«Venner og fiender»

Nordmennene har invadert tv-fabrikken i lille, søvnige Hallstahammar, der det mest spennende som skjer må være Børresens daglige turer på rulleskøyter, intenst opptatt med å pugge replikker.

Disputt

- Jeg skulle bruke rulle-skøyter i en scene, og øvde i to dager. Nå er jeg hekta og går hver dag, sier Børresen, som oppdaget at det gikk fint an å kombinere manuslesing med turgåing på skøyter.

- Dessuten er det god mosjon, fortsetter han, midt inne i en faglig disputt med sin yngre kollega Martin Dahl Garfalk (20). Martin mener Børresens bremseklosser bare er i veien. Særlig i trapper.

Om livet i såpeland sier Børresen:

- Jeg har aldri hatt det så fint. Dette er som å spille et teaterstykke fra A til Å.
Børresen sa nei til mye før han sa ja til «Venner og fiender». Han har vært nøye med ikke å bruke seg opp, og har aldri vært med i film. Dessuten har han gjemt seg bort i store, lodne drakter. Når han nå får såpepause, skal han lage 20 nye episoder fra «Sesam stasjon».

- Jeg er Max Mekker i fritida. Det er mye hardere enn dette, ler han.

Venninner

Hver uke siden 12. juli har staben bak «Venner og fiender» levd et hektisk hybelliv fra søndag kveld til fredag kveld i Sverige og en smule hjemmeliv i Norge i resten av helga.

- Den beste jobben jeg har hatt, sier ballettutdannede Janne Horgen Friberg (25) likevel uten å nøle.
- Men også den med mest nervepress.

Janne spiller Rikke, som sammen med barndomsvenninnene Stine og Pernille er utgangspunkt for intrigene i «Venner og fiender».

- Etter 11- 12 timer i studio kaster vi i oss litt mat før vi jobber oss gjennom manus til neste dags opptak. Men vi bor og leser sammen og gjør litt kos av det, sier Janne.

To team filmer parallelt to nye episoder hver dag, og med en så tett tidsplan må replikkene pugges. Etter én eller to tagninger må det sitte.

- Intenst, men moro, sier Eli Anne Linnestad, som har permisjon fra Oslo Nye. Hun synes det er akkurat passe med tre scener før og tre etter lunsj.

Hybelvenner

Inger Lise Rypdal (48) er om mulig enda travlere, og på toppen av det har hun forstuet foten.

- Vi måtte legge det inn i handlingen. Det er jo sånt som skjer i dagliglivet, så hvorfor ikke?
Inger Lise spiller hotellverten Marianne, som er skilt fra Frank (Børresen). Sammen har de barna Stine (Line Karlsen) og Mille (Triana Iglesias Holten).

Mille har sine feider med Lene, spilt av Ulrikke Hansen Døvigen (27). Men i blokkleiligheten i Hallstahammar går samlivet knirkefritt.

- Vi roter like mye, er like dårlige til å lage mat og liker begge Ricki Lake, sier Ulrikke.

Hun er datter av Kjersti Døvigen, sist sett i NRK-serien «Offshore».

- Jeg prøver å få henne til å spille moren min i «Venner og fiender». Det er forresten påtakelig at vi begge spiller hurperoller, sier Ulrikke, som kom til Norge for tre måneder siden etter 15 år i London.

Triana skulle begynt på dramalinje, men valgte pendlertilværelsen til såpeland.

- Folk får synes hva de vil. Jeg har lyst til å bli skuespiller, og da må man starte et sted. Men jeg vil ikke like å bli husket som hun som spilte i den «ræva» såpeoperaen, sier Triana.

HYBELVENNER: Uvenner i serien, venner på fritida. Siden juli har Ulrikke Hansen Døvigen og Triana Iglesias Holten delt hybel.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling