Såpeglatt for politikerne

Stortingsrepresentantene lurte såpekokerne i TV2 trill rundt da de innviet «Hotel Cæsar» i går. Og nå tar kulturpolitikerne på Stortinget norske såpeserier på alvor og setter seg på såpeskolebenken får å lære knepene.

- Flott, dette var spennende. Dere har noe å glede dere til!

Grethe Fossum (Ap) er begeistret om dagen. Og TV2 har fått en såpe-entusiast én uke før første episode av «Hotel Cæsar» kommer på lufta. 2. nestlederen i Stortingets kulturkomité har, ifølge seg selv, ikke sett en tv-serie siden hun for mange år siden fulgte «Huset på prærien».

- Men nå blir det slutt på kveldsmøter, ler Fossum. I går tyvtittet hun, sammen med Arbeiderpartiets fraksjon i kulturkomiteen, på såpeserien «Hotel Cæsar».

Værelsespiker

Grethe Fossum, Karita Bekkemellem Orheim, Jon Olav Alstad og Liv Marit Moland inviterte først seg selv på besøk i tv-studio for å lære mer om såpe-tv-produksjon.
Og da de møtte i tv-resepsjonen, presenterte de seg som søkere til jobber som værelsespiker på «Hotel Cæsar». Tv-folkene prøvde høflig å avvise søkerne, før en smilende og lattermild Fossum kunne fortelle måpende tv-folk at de var stortingsrepresentanter på tur.
- Egentlig har vi nok skuespill i Stortinget. Men kanskje vi kan lære noen knep fra såpene, smilte Grethe Fossum og ble støttet av Karita Bekkemellem Orheim.

- Vi har sett teater, filmproduksjon og andre sider av tv-virksomhet. Men aldri såpe-tv-produksjon. Tv-såper er en viktig del av livet til mange. Vi skylder dem å sette oss inn i hva dette er for noe, sier Grethe Fossum til Dagbladet.

Blir norsk industri

Nordens ubestridte tv-såpekokere - Peter E. Falck og Christian Wikander, som har laget både «Rederiet», «De syv søstre» og nå «Hotel Cæsar» - grep begjærlig sjansen da politikerne ville inn i varmen. Bedre såpeguiding kunne kulturpolitikerne ikke fått. Fra studio til studio bar det, mens opptakene gikk for fullt. Og politikerne fulgte storøyde etter.

- Kvaliteten på det vi har sett er imponerende. Jeg tror denne serien blir en landeplage, sier Fossum, som allikevel ikke kan love mer kulturpenger til «såpeproduksjon» i tida som kommer.

- Det er ikke slik det foregår. Vi øremerker ikke penger til konkrete tv-produksjoner. Det er helt uaktuelt. Men vi tar tv-såper på alvor og ser muligheter til å bygge opp et såpeproduksjonsmiljø i Norge, som igjen kan gi mange arbeidsplasser, sier Fossum og Alstad.

Og slikt lyder som musikk i ørene til både såpekokerne og dramaleder Kristin Helle Valle i TV2.

TV2 starter sin hotelldramaserie lørdag 24. oktober med de to første episodene. Deretter vil en ny halvtimes-episode sendes alle hverdager. I minst tre år framover!

RETTE ELEMENT: Stortingsrepresentanter, med Grethe Fossum i spissen inntok såpe-tv-studio sammen med «Hotel Cæsars» hovedrolleinnehaver, Toralv Maurstad. Nå vil kulturpolitikerne lære mer om såpe-tv. Og de ble imponert.