Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sår og håpefull

Sosial nød i Glasgow godt og detaljrikt skildret.

«Rottefangeren» tar oss til Glasgow anno 1973, og der er det verken lyst eller lett. Lynne Ramseys spillefilmdebut er en studie i sosial elendighet.

Slike skildringer av nyfattigdom på det britiske øyriket går det nesten 13 på dusinet av, men Ramsey har et godt grep om sine observasjoner. Hennes kanskje fremste egenskap er blikket for detaljer og hverdagsligheter - stillfarne glimt av et barns skuffelse, av små konflikter og dagligdags glede.

Nå er det jo ikke gleden som først slår oss ved dette nitriste bymiljøet, til overmål forverret av en søppelstreik. Alt flyter både ute og inne i leiligheten til 12-åringen James (William Eadie) og hans familie, som venter inspeksjon av sosialetaten og håper på bedre husvære. James er vår veiviser i denne verdenen, en gutt plaget av skyldfølelse etter at kameraten druknet.

Unge Eadie gjør en utmerket jobb som fortolker av et barn på grensen til voksenverdenen, med alt det medfører av oppdagelser om foreldre, av det annet kjønn, av frykt for isolasjon og utstøtelse av gjengen. Noen stereotype persontegninger, også, i denne filmen, som i sin tone veksler mellom sårhet og tilkjempet håp.

REALISME OG DRØM:<br> En nitrist hverdag får et drømmeaktig preg.
<a href=\' http://live1.sonera.se/meta/ondemand/dbmed/rottefangeren.ram\'>VIDEOKLIPP: </a><br>Se klipp fra Lynne Ramseys prisbelønte film.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling