Sår som aldri gror

Klok, lavmælt og mesterlig skrevet roman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Kunsten å gå» er en av de bøkene som i alle fall jeg vil huske fra årets bokhøst.

Det er mange som slår om seg med store ord i dagens litteratur - for å sjokkere, provosere, vekke oppmerksomhet, pirre et publikum med sans for det pikante, markskrikerske, vulgære, for utbretting av det intime, oppgulping av privat gruff, hva vet jeg... I et slikt klima er det en lise å møte en så lavmælt og fintfølende forfatter som Vaage. Og la det straks være sagt: årets bok er på høyde med det beste han har laget.

Vage sinnsbevegelser

Vaage har høstet mye ros for sitt språklige mesterskap, men hans fingerspissfølelse for språklige nyanser kan ikke løsrives fra hans fornemmelse for de vage sinnsbevegelser som ligger til grunn for handlinger vi har vanskelig for å finne rasjonelle forklaringer på.

I dette tilfelle dreier det seg om en ung gutt, kalt Svein, som etter en mystisk sykdom blir liggende i sin seng og late som om han er lam, etter at han har oppdaget med seg selv at han har fått sin fulle rørlighet tilbake. Ja, så langt driver han sitt narrespill med faren og den unge stemoren (hans biologiske mor døde da han var baby) at han gang på gang i all hemmelighet (tror han selv) forlater sin seng og vandrer av sted til et båtbyggeri der han forteller lange historier om sin far og bestefar til båtbyggerne, som lytter nysgjerrig til det han har å si. Det høres gåtefullt ut, men Vaage forteller historien på en slik måte at vi tvinges til å tro på den.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer