Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sår tvil om litterær «nulling» av «Gass»

—Kulturrådet har «nullet» ei bok som både innvandrerungdom og biblioteker gjerne vil ha, sier forfatter og filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

NULLET: Filmskaper og forfatter Ulrik Imtiaz Rolfsen fulgte opp tv-serien «Taxi» med en krimroman om den samme hovedpersonen, men Kulturrådet fant ikke «Gass» verdig til å komme inn under innkjøpsordningen. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
NULLET: Filmskaper og forfatter Ulrik Imtiaz Rolfsen fulgte opp tv-serien «Taxi» med en krimroman om den samme hovedpersonen, men Kulturrådet fant ikke «Gass» verdig til å komme inn under innkjøpsordningen. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer

Ulrik Imtiaz Rolfsen, filmregissøren bak bl a tv-krimserien «Taxi», er lei seg og forundret over at Kulturrådet har avvist hans debutroman «Gass» fra innkjøpsordningen for skjønnlitteratur med standardformuleringen «manglende litterær kvalitet».

Vinterens frittstående bokoppfølger til «Taxi» går dermed glipp av det statlige innkjøpet på 970 papirbøker og 30 e-bøker til landets biblioteker, som nå må kjøpe inn eksemplarene for egne midler.

Ikke krangle
—Jeg vil ikke krangle på begrunnelsen for avslaget, «litterær kvalitet» er alltid et subjektivt begrep. Men ut fra hvem som bruker bibliotekene, synes jeg det er rart at ei bok som handler såpass mye om det nye Norge ikke er funnet verdt å kjøpe inn, sier forfatteren og fortsetter:

—Jeg får veldig mange tilbakemeldinger fra særlig innvandrerungdom som sier at de vanligvis ikke leser bøker, at dette er den første boka de har lest og at den endelig er noe som handler om dem.

Da jeg sjekket med forlaget, Cappelen Damm, viste det seg at biblioteksentralen hadde kjøpt inn en god del eksemplarer, men likevel langt færre enn hva innkjøpsordningen innebærer. Det er altså helt klart at boka er viktig for bibliotekene, men ikke for Kulturrådet, og da setter jeg spørsmålstegn ved Kulturrådets kompetanse når det gjelder det nye Norge, mangfold og hva som er kvalitet.

En 15-årig ungdom på Holmlia har ikke råd til å kjøpe boka, men vil kunne lese den på biblioteket, og Kulturrådet sier: «ja, det er greit, men vi vil ikke betale for den». Og da er det ett eller annet som er feil.

Godteripapir
—«Gass» er en krimroman. Tror du det kan ha hatt noe å si for «nullingen»?

—Jeg vet at Kulturrådet er harde på krim og mener at det er gått inflasjon i sjangeren.

OGSÅ NULLET: Arild Stavrum må se langt etter innkjøpsstøtte for sin «Golden Boys».
Foto: Odd Roar Lange
OGSÅ NULLET: Arild Stavrum må se langt etter innkjøpsstøtte for sin «Golden Boys». Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Men jeg har et prosjekt, å pakke alvorlige temaer inn i godteripapir sånn at det blir lest av mange. Og jeg føler at Kulturrådet ikke ser det «smale» i boka og behandler «Gass» som ei altfor kommersiell bok.  

Jeg sitter i mangfoldsutvalget for film, som skal levere sin rapport om en måned. Der undersøker vi hva mangfold er, og ser at det avgjørende er å sikre mangfold blant dem som fordeler bevilgningene. Skjer ikke det, kommer det ikke penger til verken de som skal skape eller bruke innholdet. Det var interessant å se at Kulturrådet nylig utlyste stillinger som de ønsket besatt av folk med større mangfoldkompetanse, jeg tenker at kanskje «Gass» kom for tidlig, før disse nye folkene var på plass, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen.