Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sara Danius og Katarina Frostenson forlater Svenska Akademien

Svenska Akademien faste sekretær Sara Danius går av og forlater dermed institusjonen som deler ut Nobels litteraturpris. Også Katarina Frostenson går av.

STOCKHOLM, SVERIGE 20180412.
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar Akademien, oppgir hun selv foran journalistene   utanfor Börshuset i Gamla stan efter Svenska  Akademiensmøte  på torsdag.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix
STOCKHOLM, SVERIGE 20180412. Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar Akademien, oppgir hun selv foran journalistene utanfor Börshuset i Gamla stan efter Svenska Akademiensmøte på torsdag. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix Vis mer

Danius ga selv beskjed om sin avgang til pressekorpset som torsdag kveld hadde samlet seg utenfor Börshuset i Stockholm. Hun vil ikke fortelle om hun går av etter en avstemning.

– Jeg kan ikke gå inn på det, det er taushetsbelagt. Det er Akademiens vilje, og jeg retter meg etter den viljen, sier hun.

– Jeg hadde gjerne villet fortsette, men det finnes andre ting å gjøre her i livet, føyer hun til.

Lekket navn

– Det føles ganske bra, sa hun til de mange journalistene som hadde møtt fram for å dekke krisen i den ærverdige institusjonen, som torsdag kveld holdt et møte med ukjent dagsorden.

Like etter kom beskjeden om at også Katarina Frostenson forlater Akademien. Hun er gift med den såkalte «kulturprofilen», en sentral figur i krisen som har oppstått og som har ført til harde fronter internt i Svenska Akademien.

«Kulturprofilen» har i flere år lekket prisvinnere til pressen i tillegg til at han anklages for seksuelle trakassering.

– Må skape tillit

Opplysningen om at Frostenson også går av, kommer fra Anders Olsson, som er blant institusjonens medlemmer.

Før møtet torsdag kom statsminister Stefan Löfven med sin første uttalelse om saken.

– Nå er det opp til Akademien selv å sørge for å opprettholde tilliten og respekten for institusjonen, sa han og trakk fram hvor viktig Nobelprisen er for Sverige.

– Hvis det ikke finnes en grunnleggende respekt og tillit til denne institusjonen, så risikerer selvfølgelig også Nobelprisen på sikt å bli undergravd slik at den ikke har samme status, la han til.

Vil beholde Danius

Språkforskeren Göran Malmqvist, ett av de andre medlemmene, forlot Börshuset like etter Danius. Han mener at Danius ikke nødvendigvis vil forlate Akademien helt og holdent.

– Det skal vi bli to om. Vi forsøker å overtale henne, sier han.

Han beskriver møtet som vanskelig, men mener samtidig at Danius' beslutning om å gå av var «klok».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling