Sara Danius og Katarina Frostenson forlater Svenska Akademien

Svenska Akademien faste sekretær Sara Danius går av og forlater dermed institusjonen som deler ut Nobels litteraturpris. Også Katarina Frostenson går av.

STOCKHOLM, SVERIGE 20180412.
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar Akademien, oppgir hun selv foran journalistene   utanfor Börshuset i Gamla stan efter Svenska  Akademiensmøte  på torsdag.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix
STOCKHOLM, SVERIGE 20180412. Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar Akademien, oppgir hun selv foran journalistene utanfor Börshuset i Gamla stan efter Svenska Akademiensmøte på torsdag. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Danius ga selv beskjed om sin avgang til pressekorpset som torsdag kveld hadde samlet seg utenfor Börshuset i Stockholm. Hun vil ikke fortelle om hun går av etter en avstemning.

– Jeg kan ikke gå inn på det, det er taushetsbelagt. Det er Akademiens vilje, og jeg retter meg etter den viljen, sier hun.

– Jeg hadde gjerne villet fortsette, men det finnes andre ting å gjøre her i livet, føyer hun til.

Lekket navn

– Det føles ganske bra, sa hun til de mange journalistene som hadde møtt fram for å dekke krisen i den ærverdige institusjonen, som torsdag kveld holdt et møte med ukjent dagsorden.

Like etter kom beskjeden om at også Katarina Frostenson forlater Akademien. Hun er gift med den såkalte «kulturprofilen», en sentral figur i krisen som har oppstått og som har ført til harde fronter internt i Svenska Akademien.

«Kulturprofilen» har i flere år lekket prisvinnere til pressen i tillegg til at han anklages for seksuelle trakassering.

– Må skape tillit

Opplysningen om at Frostenson også går av, kommer fra Anders Olsson, som er blant institusjonens medlemmer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer