Anmeldelse: Sara Stridsberg - «Kjærlighetens Antarktis»

Sara Stridsberg er vanvittig god

Sara Stridsberg gir offeret en stemme og glød i fortellingen «Kjærlighetens Antarktis».

ANERKJENT: «Kjærlighetens Antarktis» er den svenske forfatteren Sara Stridsberg femte roman. I 2007 ble hun tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for sin andre roman, Drømmefakultetet. Foto: NTB Scanpix /Jessica Gow
ANERKJENT: «Kjærlighetens Antarktis» er den svenske forfatteren Sara Stridsberg femte roman. I 2007 ble hun tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for sin andre roman, Drømmefakultetet. Foto: NTB Scanpix /Jessica Gow Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det bestialske drapet på en ung, narkoman kvinne i Stockholm utgjør rammen for Sara Stridsbergs roman «Kjærlighetens Antarktis». I romanen forteller offeret sin historie. Som en ødelagt engel i limbo på jorda, følger den døde kvinnen livet til sine nærmeste etterlatte og gir oss historien om livet sitt.

Fra start til slutt sirkler hun inn åstedet og forløpet mot dødsøyeblikket i korte kapitler. Det er beretningen om menneskelig kulde og råskap, smerte og fortvilelse, men også den om kjærligheten som ikke slipper taket selv der selvutslettelsen synes total.

«Det lå en forbannelse over familien vår, mørket kom med de store vannfallene og det forurensede elvevannet og det rant videre gjennom generasjonene».

Elva flommer nattsvart gjennom skjebnen til broren Eskil, moren Raksha, faren Ivan og videre ut i livene til fortellerens to barn; Valle og Solveig. Alle sammen berøres av sorgens avmakt og rusens ødeleggelser. Heroinavhengigheten til hovedpersonen fordriver forholdet til moren, til mannen Shane og omsorgen til barna. Den etterlater henne forsvarsløs mot avgrunnen. Framtida tilhører ikke henne:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer