Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sarah Jessica Parkers store tv-comeback kjennes merkelig riktig

Fra sex og singelliv til skilsmissehumor.

SNART SLUTT: Robert (Thomas Haden Church) og Frances (Sarah Jessica Parker) forsøker å skille lag i HBO-serien «Divorce».
 Foto: HBO
SNART SLUTT: Robert (Thomas Haden Church) og Frances (Sarah Jessica Parker) forsøker å skille lag i HBO-serien «Divorce». Foto: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun skulle jo aldri tilbake på tv-skjermen etter «Sex og singelliv», det sa hun ettertrykkelig. Men når Sarah Jessica Parker likevel gjør comeback, i HBOs nye humordrama «Divorce», kjennes det merkelig riktig.

Divorced

4 1 6

TV-serie, drama

Skuespillere:

Sarah Jessica Parker, Thomas Haden Church, m.fl.

Premieredato:

10. oktober

Se alle anmeldelser

Hun tilbragte åra før og etter tusenårsskiftet med å tråle Mahattan etter den perfekte mannen. Nå, 12 år senere, sitter hun med to barn i en enebolig i suburbia og gjør alt hun kan for å komme seg vekk fra ham.

Det vil si, Frances i «Divorce» er ikke Carrie Bradshaw, og ektemannen Robert (Thomas Haden Church) er ikke perfekt. Det er ikke hun heller, men de framstod nok slik for hverandre en gang i tida.

Serien, som kommer i sitcomlange halvtimesepisoder, men er langt mer nedpå og bittersøt enn en standard komiserie, utforsker hva som skjer med et forhold når hverdagen fullstendig sluker alt som var av gnist. Eller, som Frances sier, og som en senere scene understreker: «Vi har ikke noe annet å snakke om enn den pipelyden brannalarmen lager.»

Skilles sammen

Men så får de plutselig masse å snakke om, for en skilsmisse krever faktisk høy grad av samarbeid. Økonomien må gås opp på nytt, verdier skal fordeles, barn, venner og gamle foreldre skal informeres eller ikke informeres i tur og orden. Noe av komikken ligger i den merkelige formen for samspill to mennesker havner i etter så mange år sammen – til tross for dyptloddende ulikheter.

Parker og Church matcher hverandre godt, med en blanding av særegenheter og gjenkjennelige klinsjer. Et litt lavere kroppsvæskefokus for hans del hadde riktignok ikke skadet, selv om sviktende sex-appeal sikkert er en faktor verdt å formidle.

Blant flere fargerike biroller er Frances’ to bestevenninner de morsomste, med sine narsissistiske reaksjoner og egne samlivsutfordringer som setter farge på rådene de kommer med.

Stikker i hjertet

Det hele er pakket inn i et nostalgisk slør av vintage-klær (jeg ønsker meg fortsatt Parkers garderobe) og 70-tallsmusikk, som letter stemningen der det kunne blitt traurig. Det er det sjelden.

De beste øyeblikkene kan være både rørende og corny, eller stikke i hjertet så du husker det.

Jeg skulle bare ønske serieskaperne hadde hvilt mer på dem, og kuttet ut noe av slapsticken og den tryggeste og mest velbrukte tragikomikken. Det er ikke alle scenene som lukter like friskt, og mange poenger gjentas oftere enn nødvendig.

  • Anmeldelsen er basert på de seks første av ti episoder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!