Sårbar tekstmosaikk

«Hva er det som går og går og aldri kommer til døra?» Denne velkjente gåten har en sentral plass i Cathrine Grøndahls nye diktsamling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Les noen av Cathrines dikt!

Den slår an et tema omkringtida som går i ring, hjerter som slår i utakt og et forhold som står i stampe. Og når gåten dukker opp, to ganger, er det som brikker i et språklig-poetisk spill.Inn i sin egen tekst har Grøndahl vevd sitater og talemåter de fleste vil være fortrolige med. «Når jeg våkner i Bakvendtland/ går allting an». Slike sitater, eller nesten-sitater, florerer i hennes dikt.

Det etableres utallige forbindelser til andre tekstunivers. Prøysen, Askildsen, Shakespeare, Rimbaud, Lindgren er navn som klinger med. En salig blanding. I tillegg takker hun for lån av linjer i et noteapparat. Her nevnes bl.a. Edith Södergran og Virginia Woolf. (Ordspor jeg ikke så.) Så det er ikke noe diskré intertekstuelt spill, dette her. Blir det ikke for mye av det gode? Forstyrrer det ikke lesningen?

Det forhindrer oss ikke i å kunne fornemme en bitterhet og sårhet i den helhetlige teksten, en sårhet som har med dikteren selv å gjøre. Teksten arter seg som en dialog for én. Det er hun som styrer ordet i en lang anklage. Det er hun som aldri når den døra. Hun står på stedet hvil og er i ferd med å forsvinne i «Das Ewig-Weibliche», eller slik Grøndahl selv gjengir begrepet: «det evinnelig kvinnelige».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer