KOMMENTARER

Sårbare Jordan undergraves av IS

Uten tvil forsøker lederne i Den Islamske Staten å skremme Jordan og andre arabiske land bort fra å delta ved USAs side i krigen mot deres «kalifat».

HJEM TIL KRIG: Folk med jordanske flagg og bilder av kong Abdullah og kronprins Hussein ønker kongen velkommen tilbake til landet. Han kom hjem for å håndtere krisa etter at IS kunngjorde å ha drept en tilfangetatt jordansk flyger. Jordan deltar i krigen mot det ytterliggående islamistene, men å spille på lag med USA møter også folkelig motstand. Foto: REUTERS / Scanpix / Majed Jaber
HJEM TIL KRIG: Folk med jordanske flagg og bilder av kong Abdullah og kronprins Hussein ønker kongen velkommen tilbake til landet. Han kom hjem for å håndtere krisa etter at IS kunngjorde å ha drept en tilfangetatt jordansk flyger. Jordan deltar i krigen mot det ytterliggående islamistene, men å spille på lag med USA møter også folkelig motstand. Foto: REUTERS / Scanpix / Majed Jaber Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det grusomme drapet på den tilfangetatte jordanske krigsflygeren Muadh al-Kasasbeh har ført til utbredte rop om hevn utover Jordan. Han ble øyensynlig sperret inne i et bur og brent levende. Hevnen kom ved daggry onsdag da de to «hellige krigerne» Sajida al-Rishawi og Ziyad Karboli, som satt i jordansk fangenskap, ble henrettet i fengselet Swaqa, 70 kilometer sør for hovedstaden Amman.

De jordanerne som i ukevis har holdt opp bilder av flygeren og ropt «Vi er alle Muadh!» i solidaritet, gikk over i rop om hevn. «Død over DAECH!» lød det, idet de gjorde bruk av den tidligere arabiske forkortelsen for Den Islamske Staten (IS).

Strategene i IS forsøker å ramme et svakt punkt hos sine motstandere - Jordan. Det virker som om IS har nok med å forsvare de områdene som de har erobret i Irak og Syria. Å utvide til også Jordan kan da virke som å gape over litt for mye. Ultra-islamistene led et strategisk nederlag da de tapte den syriske byen Kobane, like ved grensa til Tyrkia, til de kurdiske styrkene, som fikk luftstøtte fra den koalisjonen hvor Jordan deltar under ledelse av USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer