LEDER

Såre følelser, hard politikk

DAGBLADET MENER: Solberg hadde like rett da som regjeringen tar feil nå.

STATSMINISTER Erna Solberg Foto: NTB Scanpix
STATSMINISTER Erna Solberg Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Utenriksministerens uttalelser til Dagsrevyen og VG lørdag kveld har vakt berettiget oppsikt. Da Russland satte foten ned for deportasjonene over Storskog, uttalte Børge Brende at russiske aktører var blitt «såret» av den norske debatten. Han pekte på «at det skapes inntrykk av at Russland ikke er et trygt land» og «At advokater og andre som har sterke oppfatninger om dette nå går ut med slike beskyldninger mot norske myndigheter og om situasjonen i Russland». I tillegg sa Brende at Norges forståelse med russerne om hvem som kan returneres, er «skjør».

For utenriksministeren er det altså et problem at uavhengige advokater, menneskerettighetseksperter og pressen bruker ytringsfriheten på en måte som kritiserer egen regjering og «sårer» myndighetene i et annet land. Som advokat Jon Wessel-Aas skrev i VG i går: Det viser en skjør respekt for ytringsfrihet.

Statsministerens siste landsmøtetale var formodentlig like «sårende» for russerne. I fjor listet Erna Solberg opp hvordan demokrati og ytringsfrihet i Russland er under hardt press, at landet bryter folkeretten, annekterer Krim og at frivillige organisasjoner, homofile og politiske opposisjonelle opplever trakassering og overgrep.

Solberg hadde like rett da som regjeringen tar feil nå, i sin ensidige forsikring om at Russland er et trygt tredjeland for alle asylsøkere. I det siste har blant andre menneskerettighetsaksjonister og organisasjoner, FNs høykommisær for flyktninger, Landinfo og ansatte i UDI uttrykt bekymring for deportasjonene til Russland. Ingen land har flere klagesaker i Menneskerettighetsdomstolen, og Russland har den høyeste andel konstaterte krenkelser i hele Europa.

Problemet er ikke at grunnløse asylsøkere returneres til Russland. De som har oppholdstillatelse der, bør sendes raskt og effektivt tilbake. Det var også intensjonen i det brede asylforliket i Stortinget.

Når regjeringen insisterer på å sende ut alle som har kommet til Norge fra Russland uten å realitetsbehandle søknadene, er det ikke rart det blir bråk. Instruksen gjør at syriske barnefamilier som har brukt Russland som fluktrute behandles likt som indere som har hatt opphold i landet i årevis. Det er ikke bare urettferdig, det setter reelle flyktninger i fare. De som har krav på beskyttelse, må også få det. Når Norge står i fare for å bryte internasjonale konvensjoner, er det bra at mange sier fra. Debatten bør fortsette, og gi sterkere utslag i reell politikk enn skjøre følelser.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer