DEBATT

Sårende for det kasakhstanske folk

En banal og tilfeldig bruk av ordet diktator.

ONDSINNET: Å knytte diktator-begrepet til Nazarbayev fordi han var nasjonens overhode i mange år, er en misvisende og ondsinnet karakteristikk av en stor statsmann. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo
ONDSINNET: Å knytte diktator-begrepet til Nazarbayev fordi han var nasjonens overhode i mange år, er en misvisende og ondsinnet karakteristikk av en stor statsmann. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For noen dager siden ble det fra offisielt hold i Kasakhstan meldt at Norsultan Nazarbayev (79), Kasakhstans første president, har testet positivt på covid-19. Da Dagbladet brakte meldingen videre, var det med de respekterte nyhetsorganisasjonene AFP og BBC som kilde.

Dagbladet gjør ikke noe selvstendig journalistisk arbeid med saken, bortsett fra å sette en tittel på saken der den første presidenten i det uavhengige Kasakhstan etter oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 blir kalt «eks-diktator». For det kasakhstanske folk oppleves dette som sårende.

En så banal og tilfeldig omgang med et krevende ord er bekymringsfullt når man vet hva som preger land der diktatorer virkelig har hatt og har makt. Da Nazarbayev gikk av i fjor, var det en nasjon som står samlet og framtidsrettet han overlot til sin etterfølger. Kasakhstan har den mest robuste økonomien i Sentral-Asia, en moderne infrastruktur, en ny hovedstad og 90 milliarder dollar i finansielle reserver.

Å knytte diktator-begrepet til Nazarbayev fordi han var nasjonens overhode i mange år, er en misvisende og ondsinnet karakteristikk av en stor statsmann. Nazarbayev nyter generelt stor respektert både hjemme og internasjonalt. Det er det ikke alle statsledere rundt i verden som for tiden gjør. Kasakhstan er et ungt land, som ikke minst på grunn av det arbeidet Nazarbayev har lagt ned, spiller vi en sentral og konstruktiv rolle på mange internasjonale samarbeidsarenaer, - akkurat slik Norge gjør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer