ONDSINNET: Å knytte diktator-begrepet til Nazarbayev fordi han var nasjonens overhode i mange år, er en misvisende og ondsinnet karakteristikk av en stor statsmann. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo
ONDSINNET: Å knytte diktator-begrepet til Nazarbayev fordi han var nasjonens overhode i mange år, er en misvisende og ondsinnet karakteristikk av en stor statsmann. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo Vis mer

DEBATT

Sårende for det kasakhstanske folk

En banal og tilfeldig bruk av ordet diktator.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For noen dager siden ble det fra offisielt hold i Kasakhstan meldt at Norsultan Nazarbayev (79), Kasakhstans første president, har testet positivt på covid-19. Da Dagbladet brakte meldingen videre, var det med de respekterte nyhetsorganisasjonene AFP og BBC som kilde.

Dagbladet gjør ikke noe selvstendig journalistisk arbeid med saken, bortsett fra å sette en tittel på saken der den første presidenten i det uavhengige Kasakhstan etter oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 blir kalt «eks-diktator». For det kasakhstanske folk oppleves dette som sårende.

Yerkin Akhinzhanov
Yerkin Akhinzhanov Vis mer

En så banal og tilfeldig omgang med et krevende ord er bekymringsfullt når man vet hva som preger land der diktatorer virkelig har hatt og har makt. Da Nazarbayev gikk av i fjor, var det en nasjon som står samlet og framtidsrettet han overlot til sin etterfølger. Kasakhstan har den mest robuste økonomien i Sentral-Asia, en moderne infrastruktur, en ny hovedstad og 90 milliarder dollar i finansielle reserver.

Å knytte diktator-begrepet til Nazarbayev fordi han var nasjonens overhode i mange år, er en misvisende og ondsinnet karakteristikk av en stor statsmann. Nazarbayev nyter generelt stor respektert både hjemme og internasjonalt. Det er det ikke alle statsledere rundt i verden som for tiden gjør. Kasakhstan er et ungt land, som ikke minst på grunn av det arbeidet Nazarbayev har lagt ned, spiller vi en sentral og konstruktiv rolle på mange internasjonale samarbeidsarenaer, - akkurat slik Norge gjør.

Langt fra alt er perfekt i Kasakhstan, men vi er i en politisk endringsprosess og har fortsatt et stykke å gå som et av verdens yngste nasjoner. Men vi utvikler oss fort, ikke minst på grunnlag av inspirasjon fra uavhengige og samarbeidsorienterte land som Norge.

Vi er optimistiske på vårt lands vegne og håper at Dagbladet framover vil vise interesse for vår historie og vår kultur. På samme måte som mange andre internasjonale medier, bør Dagbladet sende et redaksjonelt team til Kasakhstan for å få faktisk og førstehånds informasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer