LEDER

Listhaug:

Såret tiger slår tilbake

Dagbladet mener: Du kan ta Sylvi Listhaug ut av regjeringen, men ikke ut av politikken. Det lover ikke godt, verken for Siv Jensen eller Erna Solberg.

GÅR AV: Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Sylvi Listhaug måtte gå fra posten som justisminister, men regjeringskrisens største taper er statsminister Erna Solberg. Krisens forløp og regjeringens håndtering har avdekket betydelige mangler i hennes lederskap. Den har også demonstrert svakheter og sprekkdannelser i regjeringens politiske grunnlag i Stortinget.

Listhaugs avgang – iscenesatt som en personlig handling – reddet Solberg fra en konfrontasjon med KrF i stortingssalen. Det kunne sprengt alle ideer om en bred borgerlig samling i politikken i stumper og stykker. For lang tid. Men også redningen kommer med en prislapp. Erna Solbergs politiske autoritet er svekket, og alle kan se at hun er sårbar for nye angrep. Det er ikke gitt at statsministeren sitter til neste stortingsvalg.

Etter de siste dagenes politiske dramatikk, skulle man tro at Erna Solberg hadde lært, og at hun ville gripe styringen med fast hånd. Det har ikke skjedd. Tvert imot var statsministerens første handling å åpne for at Sylvi Listhaug kan komme tilbake som statsråd.

Samtidig er hun silkemyk i sin omtale av det hånlige, uredelige og urimelige budskapet Listhaug la fram ved sin avgang. Erna Solberg liker ikke at Listhaug bruker ord som «barnehage» om Stortinget og «heksejakt» om kritikken mot henne selv, men statsministerens tone er likevel mild og forsonende. Det legitimerer at Listhaug kan fortsette som før, skjønt nå fra Stortinget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer