LEDER

Listhaug:

Såret tiger slår tilbake

Dagbladet mener: Du kan ta Sylvi Listhaug ut av regjeringen, men ikke ut av politikken. Det lover ikke godt, verken for Siv Jensen eller Erna Solberg.

GÅR AV: Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert
SISTE ORD: Erna Solberg tok først talerstolen for å oppfordre til en «debatt uten karakteristikker». Statsministeren ba om ordet én gang til for å refse debattnivået hun nettopp hadde vært vitne til. Video: NTB Scanpix Vis mer

Sylvi Listhaug måtte gå fra posten som justisminister, men regjeringskrisens største taper er statsminister Erna Solberg. Krisens forløp og regjeringens håndtering har avdekket betydelige mangler i hennes lederskap. Den har også demonstrert svakheter og sprekkdannelser i regjeringens politiske grunnlag i Stortinget.

Listhaugs avgang – iscenesatt som en personlig handling – reddet Solberg fra en konfrontasjon med KrF i stortingssalen. Det kunne sprengt alle ideer om en bred borgerlig samling i politikken i stumper og stykker. For lang tid. Men også redningen kommer med en prislapp. Erna Solbergs politiske autoritet er svekket, og alle kan se at hun er sårbar for nye angrep. Det er ikke gitt at statsministeren sitter til neste stortingsvalg.

Etter de siste dagenes politiske dramatikk, skulle man tro at Erna Solberg hadde lært, og at hun ville gripe styringen med fast hånd. Det har ikke skjedd. Tvert imot var statsministerens første handling å åpne for at Sylvi Listhaug kan komme tilbake som statsråd.

Samtidig er hun silkemyk i sin omtale av det hånlige, uredelige og urimelige budskapet Listhaug la fram ved sin avgang. Erna Solberg liker ikke at Listhaug bruker ord som «barnehage» om Stortinget og «heksejakt» om kritikken mot henne selv, men statsministerens tone er likevel mild og forsonende. Det legitimerer at Listhaug kan fortsette som før, skjønt nå fra Stortinget.

MØTTE PRESSEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter at Sylvi Listhaug annonserte sin avgang som justisminister. Han sier det er en seier for ytringsfriheten. Video: Emilie Rydning Vis mer

For Listhaug er det et sentralt poeng at hun på ingen måte vil forandre seg selv. Tvert imot avga hun et løfte om å fortsette som før, og pakket det inn i store ord om ytringsfrihet. Sylvi Listhaug er en typisk representant for en hovedstrømning i det populistiske høyres forestillingsverden. Selv kan disse menneskene gjerne bruke svært sterke ord og harde karakteristikker. Om de rammes av kritikk, stemples det som angrep på ytringsfriheten og de trer inn i offerrollen. De er politiske pyromaner som gir brannvesenet skylda for flammene.

REFSER: KrF-leder Knut Arild Hareide tar klar avstand fra Sylvi Listhaugs virkelighetsoppfattelse. Video: NTB Scanpix Vis mer

Sylvi Listhaug har fått noen stikk og rifter i pelsen, men det stanser henne ikke. Listhaug er en såret tiger som lynraskt slår tilbake. Hun har ikke villet lære noe av kritikken og regjeringskrisen.

Tvert imot har Listhaug med den enøydes sterke overbevisning og smale perspektiv lovet at hun vil være enda mer seg selv. Det innebærer at den illojalitet hun viste som statsråd, vil bli videreført i hennes nye tilværelse på Stortinget.

Her er vi ved krisens kjerne: Du kan ta Sylvi Listhaug ut av regjeringen, men ikke ut av politikken. Det lover ikke godt, verken for Siv Jensen eller Erna Solberg.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer