Sårende om ADHD

Har motstandere av medikamentell ADHD-behandling spurt barna det gjelder?

OL-KONGE: Michael Phelps fikk ADHD-diagnosen som niåring. Hans suksess viser at ADHD kan være en ressurs, skrev Dag Coucheron i Dagbladet tirsdag. Foto: Jae C. Hong / AP Photo / NTB Scanpix
OL-KONGE: Michael Phelps fikk ADHD-diagnosen som niåring. Hans suksess viser at ADHD kan være en ressurs, skrev Dag Coucheron i Dagbladet tirsdag. Foto: Jae C. Hong / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ADHD: Psykiater Dag Coucheron har et godt debattinnlegg i Dagbladet 7.8. om barns aktivitet og fremtidige muligheter. Leser man hans innlegg om hvordan en kan hjelpe barn med liten interesse for teoretisk kunnskap til å lykkes, kan man få en interessant diskusjon om dagens skolesystem. Dessverre ødelegges innlegget av redaksjonens valg av overskrift og ingress, samt forfatterens konklusjon.

Hvor mye av svømmeren Michael Phelps? suksess skyldes ikke hans foreldre? Da Phelps fikk diagnosen ni år gammel, brukte han medisiner i to år. Da han viste sine gode evner i svømming, gjorde moren det klart for alle at han selv måtte bestemme hva han ville drive med. Han skulle ikke presses inn i noe han ikke ville. Hans mor er rektor ved en ungdomsskole og hennes pedagogiske innsikt forklarer hvorfor Phelps har lykkes. Han har alltid pakket og hatt ansvar for sitt utstyr. Så da han 14 år gammel hadde glemt å pakke svømmebrillene, ga moren beskjed om at det kunne ikke hun gjøre noe med, og han har ikke glemt dem siden. Han måtte selv ta konsekvensene.

Idretten ga han en streng struktur, med forutsigbarhet, innøving av prosedyrer som ble gjentatt og gjentatt, samtidig som han likte svømming. ADHD-symptomer er ofte dårlig oppmerksomhet og konsentrasjonsevne, vansker med å gjennomføre ting. Men ved oppgaver som virkelig engasjerer, kan personer med ADHD vise en helt spesiell evne til konsentrasjon. Det er som om de henger seg opp. Phelps hadde den evnen for en spesiell idrett, og fikk benytte sjansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer