Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sarkozy splitter den franske høyresida

Tidligere president Nicolas Sarkozy har utløst et basketak på den franske høyresida, hvor partiet UMP skal velge ny leder lørdag.

SPLITTENDE: Tidligere president Nicolas Sarkozy vil bli president igjen, men først vil han bli leder i det konservative partiet UMP. Men han er en alltid omstridt person. Og flere vil utfordre ham fordi de mener høyresida ikke kan ville med ham som kaptein. Her fra et møte i Nîmes torsdag. Foto: AFP / Scanpix / PASCAL GUYOT
SPLITTENDE: Tidligere president Nicolas Sarkozy vil bli president igjen, men først vil han bli leder i det konservative partiet UMP. Men han er en alltid omstridt person. Og flere vil utfordre ham fordi de mener høyresida ikke kan ville med ham som kaptein. Her fra et møte i Nîmes torsdag. Foto: AFP / Scanpix / PASCAL GUYOT Vis mer
Kommentar

Egentlig står ikke denne innbitte kampen om hvem som skal bli partileder i Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP), men om hvem som skal stille opp for høyresida i president-valget i 2017. Dit er det riktig nok langt fram, politisk sett, men nå er fransk politikk inne i voldsomme omskiftninger som gjør alt uforutsigelig.

Sosialistpartiet (PS) og president François Hollande ligger på en alle tiders bunn på meningsmålingene. Nasjonal Front (FN) og Marine Le Pen på ytre høyre fløy ble Franskrikes største parti i valget til Europaparlamentet og stjeler velgere fra konservative UMP. Og i UMP er det nærmest borgerkrig.

Den indre maktkampen i UMP har pågått helt fra Nicolas Sarkozy tapte presidentvalget mot Hollande i mai 2012. Da forsvant Sarkozy fra rampelyset fram til påtalemakta satte i gang å etterforske ham for korrupsjon, forsøk på å påvirke rettsvesenet og maktmisbruk. På grunn av rot og lovbrudd i valgkampen til Sarkozy måtte hans nære forbundsfelle Jean-François Copé gå av som partileder i UMP. Partiets regnskaper er ennå under etterforskning.

I september kom så den viljesterke og stridbare Sarkozy tilbake og kastet seg inn i den indre kampen i partiet om å bli leder. Nå vil han både «omstøpe», eller grunnleggende reformere, det tolv år gamle partiet og trekke det mot høyre for å ta stemmer tilbake fra FN og Le Pen. Frankrike har det største muslimske mindretallet i EU, noe som har hjulpet Le Pen til å sanke stemmer ved å spille på fremmedfrykt.

- For å være en fransk borger må du ta til deg den franske levemåten, godta reglene i Den Franske Republikken og omfavne dens språk og kultur, uttalte Sarkozy på et møte i Paris nylig.

Han, som alltid har kalt seg «en glødende europeer», krever nå at EU skal tilbakeføre til medlemslandenes regjeringer all makt som ikke faller under EUs «kjernefullmakter». Og han vil oppheve loven som tillater ekteskap mellom to av samme kjønn.

På slutten av valgkampen i 2012, da han så det kunne gå mot nederlag, var han inne på samme linje. I et fjernsynsprogram hvor han svarte på spørsmål fra folk i salen hadde han følgende råd til innvandrerne:

- De må slutte å slakte sauer i stua!

Dette kan slå an hos velgere i grenselandet mot Le Pen og blant deler av den konservative grasrota, men slettes ikke blant verdikonservative og liberale sjeler. Hans stridbare natur, sinne og hovmod, samt feidene med rettsvesenet, gjør ham omstridt i egne rekker. Det er mange konservative som ikke kan fordra mannen, og enda flere blant folk ellers. Derfor mener mange konservative at det ikke er mulig å vinne et presidentvalg med «Sarko» som kaptein.

Nå må han vinne ledervervet i UMP med overlegent flertall, minst 70 prosent av stemmene, mot den viktigste utfordreren Bruno Le Maire. Hvis ikke kan det bli hard kamp om hvem som skal stille opp for de konservative i presidentvalget i 2017.

Sarkozys farligste utfordrere da er hans tidligere statsråd Alain Juppé, som nå er ordfører i Bordeaux, og François Fillon, hans tidligere statsminister. De har størst oppslutning innover mot den politiske midtbanen.

UMP skal etter partiets vedtekter ha uravstemning, eller primærvalg, om hvem som skal være president-kandidat. Juppé, Fillon og flere vil ha et «åpent» primærvalg, hvor alle som sogner til høyresida kan avgi stemme. «Alle som vil ha et maktskifte», sier Juppé. De vil også åpne valget for folk fra mellompartiet MoDem, som ledes av François Bayrou, ordføreren i Pau, som tidligere har stilt opp i presidentvalg. Men Sarkozy regner Bayrou som en «forræder» fordi han støttet Hollande i andre valgomgang i 2012.

Hans indre motstandere mistenker Sarkozy for å ville klusse med primærvalget. Partiet skal «grunnlegges på nytt», sier Sarkozy. Da kan han avholde uravstemning blant medlemmene og spørre: «Er det dere medlemmer av partiet som skal utpeke vår president-kandidat eller skal folk som Bayrou og andre utenfor partiet få delta?»  Sarkozy kan også, når partiet skal vedta nye vedtekter, få medlemmene til å vedta å fjerne punktet om primærvalg.

Da Sosialistpartiet (PS) avholdt primærvalg i 2011 krevde det et års forberedelser. Sarkozy sier han vil bruke 2015 til å omorganisere partiet og forberede valgene i fylkene og landsdelene, hvis han blir leder. Motstanderne hans mistenker ham for å ville vente til det ikke er tid til primærvalg, noe utfordreren Bruno Le Maire advarer mot.

Det er beinhard maktkamp på den franske høyresida. Både Alain Juppé og François Fillon forbeholder seg retten til å stille opp mot Sarkozy i første runde av presidentvalget i 2017. I så fall får vi en gjentakelse av den bitre valgkampen i 1995 da høyresida stilte med både Edouard Balladur og Jacques Chirac. Nei, Nicolas Sarkozy er ikke en samlende leder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling