KOMMENTARER

Sarkozy splitter den franske høyresida

Tidligere president Nicolas Sarkozy har utløst et basketak på den franske høyresida, hvor partiet UMP skal velge ny leder lørdag.

SPLITTENDE: Tidligere president Nicolas Sarkozy vil bli president igjen, men først vil han bli leder i det konservative partiet UMP. Men han er en alltid omstridt person. Og flere vil utfordre ham fordi de mener høyresida ikke kan ville med ham som kaptein. Her fra et møte i Nîmes torsdag. Foto: AFP / Scanpix / PASCAL GUYOT
SPLITTENDE: Tidligere president Nicolas Sarkozy vil bli president igjen, men først vil han bli leder i det konservative partiet UMP. Men han er en alltid omstridt person. Og flere vil utfordre ham fordi de mener høyresida ikke kan ville med ham som kaptein. Her fra et møte i Nîmes torsdag. Foto: AFP / Scanpix / PASCAL GUYOT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Egentlig står ikke denne innbitte kampen om hvem som skal bli partileder i Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP), men om hvem som skal stille opp for høyresida i president-valget i 2017. Dit er det riktig nok langt fram, politisk sett, men nå er fransk politikk inne i voldsomme omskiftninger som gjør alt uforutsigelig.

Sosialistpartiet (PS) og president François Hollande ligger på en alle tiders bunn på meningsmålingene. Nasjonal Front (FN) og Marine Le Pen på ytre høyre fløy ble Franskrikes største parti i valget til Europaparlamentet og stjeler velgere fra konservative UMP. Og i UMP er det nærmest borgerkrig.

Den indre maktkampen i UMP har pågått helt fra Nicolas Sarkozy tapte presidentvalget mot Hollande i mai 2012. Da forsvant Sarkozy fra rampelyset fram til påtalemakta satte i gang å etterforske ham for korrupsjon, forsøk på å påvirke rettsvesenet og maktmisbruk. På grunn av rot og lovbrudd i valgkampen til Sarkozy måtte hans nære forbundsfelle Jean-François Copé gå av som partileder i UMP. Partiets regnskaper er ennå under etterforskning.

I september kom så den viljesterke og stridbare Sarkozy tilbake og kastet seg inn i den indre kampen i partiet om å bli leder. Nå vil han både «omstøpe», eller grunnleggende reformere, det tolv år gamle partiet og trekke det mot høyre for å ta stemmer tilbake fra FN og Le Pen. Frankrike har det største muslimske mindretallet i EU, noe som har hjulpet Le Pen til å sanke stemmer ved å spille på fremmedfrykt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer