Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Oppgjøret etter Trond Giske:

Sårstell i Arbeiderpartiet

Med Giskes avgang er det stukket hull på byllen. Nå skal verket ut og sårene stelles.

RYDDEJOBB: Partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre under pressekonferanse etter Ap’s sentralstyremøte i dag. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
RYDDEJOBB: Partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre under pressekonferanse etter Ap’s sentralstyremøte i dag. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten i Arbeiderpartiet rundt varslene mot Trond Giske har vist fram partiets potensial for maktkamp. Det er nesten så man blir nostalgisk, noen ting er som det alltid har vært. Det er fortsatt liv i Ap-leiren.

Nå som den trolig har nådd sitt topp-punkt, kan vi sortere litt og peke ut tre vanskelige saker som alle sammen har vært framme i mediene. Og som må ryddes av veien den nærmeste tida.

Hans Kristian Amundsen: Sekretartiatslederen for Arbeiderpartiet på Stortinget har havnet i en underlig posisjon, som både skurk og helt. Etter valget i høst var han blitt en omdiskutert sjef for de ansatte i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, og pekt ut som en av de som måtte bære hovedansvaret for det elendige valgresultatet.

Men i forbindelse med varslene mot Trond Giske har han fått skryt for å ha tatt varslerne på alvor. Han er blitt omtalt som en av få i ledersjiktet i partiet de kunne stole på. Samtidig beskyldes han for å ha lekket varsler til pressen, og ble møtt med åpen motstand under det ekstraordinære sentralstyremøtet lørdag. Skurk og helt, udugelig og uangripelig. Å utmanøvrere ham er blitt vanskelig fordi det vil tolkes som hevn fra Giske-leiren. Samtidig er Halvard Ingebrigtsen, Giskes høyre hånd, nestleder i sekretariatet. Det vil ikke overraske om denne løsningen frister nok til at Amundsen på et tidspunkt blir skjøvet til side.

Finanspolitisk talsperson: Trond Giske skrev søndag på Facebook at han stiller sin plass som leder for finanskomiten i Stortinget til disposisjon. En av partiets mest sentrale posisjoner skal dermed fylles, det skal skje raskt og det skal aller helst skje uten for mye uro. Det blir vanskelig. Det ble krangling og bråk da Giske fikk denne jobben, og dermed skjøv Marianne Marthinsen til side.

Marthinsen er fra Oslo Ap, som er blitt sett på som ledende i oppgjøret med Giske i metoo-striden. Martinsen sier hun nå er uaktuell, og en ny kandidat må trolig uansett komme et annet sted fra enn Oslo Ap. Hvis ikke vil det bli tolket som at et «takk for sist» til da Marthinsen ble byttet ut.

Også her kan det se ut til at enten partiet vil eller ikke, så vikler eksisterende maktkamper seg inn i oppryddingen etter Giskes exit.

Leder for kvinnenettverket: Anniken Huitfeldt har sittet som leder for kvinnenettverket i Arbeiderpartiet i en årrekke. I opprullingen av varslene mot Giske har Huitfeldt fått en ulekker rolle i mediene, som utvilsomt har svekket hennes posisjon. Å være leder for kvinnenettverket i likestillingspartiet Ap, burde være uforenlig med å være den som advarer mot at varsler om seksuell trakassering kan bli brukt i en internt maktkamp.

Men her er mobiliseringen og forsvaret av Huitfeldt allerede i gang i sosiale medier, noe subtilt og annet mer åpenlyst. Det er blant annet blitt opprettet en støtteaksjon for henne på Facebook.

Det var tre nøtter til Arbeiderpartiet. De har dårlig tid med å rydde opp og komme i form til å drive med det de egentlig skal: sanke stemmer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!