Sårt og brutalt om far

Ei bok han var meislet til å skrive, en fortelling som overskrider spenningsfeltet mellom private og universelle dilemmaer, skriver Dagbladets anmelder om «Fars krig» av Bjørn Westlie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Her er ukas bokanmeldelser.

BOK: Du merker det raskt: Denne boka kunne ingen andre skrevet.

Forfatteren kan være debutant eller han/hun kan ha skrevet et dusin bøker før. Men så kommer endelig boka de var meislet til å skrive, en fortelling som overskrider spenningsfeltet mellom private og universelle dilemmaer. Ei bok de muligens har utsatt, fordi temaet er tabubelagt, for følelsesbetont eller fordi historien ennå ikke er ferdig levd.

«Fars krig» av den erfarne DN-journalisten og forfatteren Bjørn Westlie er en slik utgivelse.

Bruddet

Bjørn Westlies far var nazist og frontkjemper. Petter Westlie deltok i tyskernes angrep på Sovjetunionen, han bivånet, og kanskje deltok, i grusomme massemord på jødene i Ukraina. Han fikk frostskader på beina og ble nesten drept flere ganger.

Etter krigen og landssvikerdommen tviholdt han fortsatt på at det var riktig å gå i fiendens tjeneste. Han giftet seg med Agnes, som var en nær venn av Ruth Maier, en jødisk flyktning som oppholdt seg i Norge inntil hun ble deportert og drept i 1942. Hennes dagbøker utkom på norsk høsten 2007. I 1949 fikk ekteparet sønnen Bjørn, som aldri får noe nært forhold til den innesluttede faren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer