Sårt om ufølsom far

En film for alle sønner som har eller har hatt en far.

Film: Colin Firth har alltid vært en sexy, britisk surpomp. Han er kjent som kvinnebedårer, men leppene hans skiller bare lag hos tannlegen.

Ofte brukes hans mutthet i komisk øyemed, som når han er drømmemannen til Bridget Jones, men i «Tilbake til Yorkshire» dør hans dominerende, selvsentrerte far av kreft og komikken får bitter ettersmak.

Filmens originaltittel er mer slående enn den noe intetsigende norske og sier mer om filmens tema: «When Did You Last See Your Father?» Den er bygget på journalist og forfatter Blake Morrisons selvbiografi fra 1993, som ble en bestselger og har hatt stor innflytelse på memoarlitteraturen i Storbritannia.

Dominerende far

Regissør Anand Tucker forflytter seg elegant mellom Blakes barndom og ungdom i Yorkshire på 50- og 60-tallet, og 1991, da han får beskjed om at faren lider av noe ondartet.

Jim Broadbent er kjent som en helt annen type enn Firth og glir gjerne rett inn i roller som forloren sirkussjef eller rødmusset pubinventar. Som Arthur Morrison er han en fikser som er mest fornøyd med livet når han klarer å snike i bilkøen eller lure seg gratis inn på stadion. Og sønnen synes det er stas, en stund.

Ureflektert, med speil

Blakes legefar er en latterlig figur, hadde det ikke vært for at han gjør livet vanskelig for kone og barn. Han er av den gamle skolen, har kvinner på si, mobber sønnen og tror selv han er morsom. Kona lider i stillhet, i det minste utad, slik koner skulle gjøre i gode, gamle dager.

Blake er hos faren på dødsleiet og prøver å forsone seg med en oppvekst preget av små og store løgner og ydmykelser. Faren er nemlig ikke et uhyre, bare en halvveis ubrukelig og lite reflektert far, i motsetning til regissør Tucker, som er glad i speil og til tider forstyrrende selvbevisst med kamera.