SAS-klage krasjlandet i PFU

Dagens Næringsliv fikk bare ros for Afghanistan-reportasje.

TAPTE: SAS klaget Dagens Næringslivs Agfhanistan-reportasje inn for Pressens Faglige Utvalg, men fikk ikke medhold i at den brøt med god presseskikk.  Foto: Tore Meek / SCANPIX
TAPTE: SAS klaget Dagens Næringslivs Agfhanistan-reportasje inn for Pressens Faglige Utvalg, men fikk ikke medhold i at den brøt med god presseskikk. Foto: Tore Meek / SCANPIXVis mer

||| SAS gikk hardt ut mot Taliban-kobling og mente Dagens Næringsliv hadde skapt inntrykk av at de utsatte sine egne flypassasjerer for stor fare, men flyselskapet fikk ingen støtte i dagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Dagens Næringsliv ble ikke bare frikjent for anklagene om brudd på god presseskikk, men fikk også betydelig ros for reportasjen «Den hemmelige Afghanistan-operasjonen», som sto på trykk over ni sider 14. februar i år.
 
- Det er litt av en sak! Jeg forstår klager godt, for det er et dramatisk oppslag, men det framstår likevel som en meget gjennomarbeidet reportasje, sa Henrik Syse, som representerer allmennheten i PFU.

- Det var svært gode grunner til å lage denne artikkelen, sa Camilla Serck-Hanssen, som også representerer allmennheten.

Mer ros
Det eneste punktet PFU-medlemmene stilte et lite spørsmålstegn ved, var om reportasjen ga inntrykk av at SAS var det eneste flyselskapet som fløy over Afghanistan, noe som ikke er tilfelle. Men dette rokket ikke ved konklusjonen, og hele klagesaken var ferdig behandlet på et kvarter.

- Jeg synes det er en veldokumentert og kjempegod reportasje om et viktig tema, sa Aftenposten-redaktør Hilde Haugsgjerd, som representerer Norsk Redaktørforening i utvalget.

- Denne gangen synes jeg DN har gjort en skikkelig jobb, sa Ingeborg Moræus Hanssen, som representerer allmennheten.

Klagen
Dermed var nederlaget fullkomment for SAS og kommunikasjonsdirektør Claus Sonberg, som skrev i klagen at «DNs oppslag bringer en historie om at SAS på nittitallet skal ha igangsatt en hemmelig operasjon som resulterte i en avtale med Taliban om overflyginger av Nord-Afghanistan».

SAS hevder at «DNs presentasjon av stoffet etterlater et inntrykk av at SAS - i ledtog med én av de organisasjoner i verden som det er mest belastende å bli assosiert med - tok en alvorlig sikkerhetsrisiko på vegne av selskapets flypassasjerer».

SAS mener DN befester inntrykket ved å påstå at de var det eneste flyselskapet som valgte å fly over Afghanistan, og at passasjerene ikke fikk vite at reisen gikk over afghansk luftrom.

Det hevdes i klagen at SAS ikke inngikk noen avtale med Taliban, at så å si alle europeiske flyselskap fløy over Afghanistan og at passasjerene fikk informasjon om ruten.

Tilsvar
Dagens Næringsliv avviser at reportasjen er i strid med god presseskikk.

«DN har ikke for egen regning slått fast at SAS samarbeidet med Taliban (..) DN har derimot sitert de implisertes
beskrivelse av situasjonen» skriver redaktør Gry Egenes i tilsvaret til PFU.

Hun mener det sentrale poenget er at SAS valgte å fly over Afghanistan til tross for at landet var en uoversiktlig
krigssone der flere krigende opposisjonsstyrker truet med å skyte ned fly.

Skuffet
Kommunikasjonsdirektøren i SAS var tilstede på dagens PFU-møte, og uttrykte skuffelse etter behandlingen.

- PFU brukte veldig kort tid på å behandle hvordan DN presenterte denne saken. Samtidig dreier en hel seksjon i Vær Varsom-plakaten
seg om presentasjon, sier Claus Sonberg til Journalisten.

Han tror vedtaket kan svekke utvalgets betydning.


— Kjennelsen forteller at selskaper som vårt kan spare store utgifter til advokater, pr-rådgivere og egen arbeidstid. Det er en viktig lærdom, ikke først og fremst for meg, sier Claus Sonberg til Journalisten.