Satan-thriller selger godt

«Lucifers evangelium» på boklistetoppen.

INN PÅ BOKLISTA: Tom Egelands nye bok om albino-arkeologen Bjørn Beltø selger godt. Foto: LARS EIVIND BONES
INN PÅ BOKLISTA: Tom Egelands nye bok om albino-arkeologen Bjørn Beltø selger godt. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

||| (Dagbladet.no): Tom Egelands nye thriller stiller det potensielt provoserende spørsmålet «hva om Satan var the good guy?». Det har ikke skremt norske bokkjøpere av banen.

«Lucifers evangelium» spretter opp på andreplass på bestselgerlista for skjønnlitteratur, etter bare to uker på lista.

Satans bok
- Tanken på Lucifers evangelium, en satanistisk bibel sett fra Satans perspektiv, er spennende, sa Tom Egeland i et intervju med Dagbladet for tre uker siden.

Hans nye bok er den tredje i serien om arkeologen og albinoen Bjørn Beltø. Han dukket først opp i «Sirkelens ende», som har solgt over en halv million eksemplarer internasjonalt og fått mye oppmerksomhet for likhetstrekk med Dan Browns «Da Vinci-koden», som kom senere.

Overveldende eventyr
I den nye boka snubler Beltø over selveste Lucifers evangelium - Satans bok - i en katakombe. Dermed er han i gang med opprullingen av et 4500 år gammelt mysterium. Og et av spørsmålene som dukker opp er altså hvorvidt Satan ikke var ond i det hele tatt, men rett og slett gjorde et berettiget oppgjør mot Gud.

«Her flettes gamle mysterier sammen til et ganske så overveldende eventyr,» skrev Dagbladets anmelder Kurt Hanssen om boka, og mente at den inneholder en av tidenes mest spektakulære avslutninger innen norsk fiksjon.

Linda Olsson har ligget langt lenger på bestselgerlista. Men først etter 28 uker når hennes «La meg synge deg stille sanger» førsteplassen.

D-dagen på boklista
Øverst på lista for generell litteratur finner vi Anthony Beevors nye bok «D-dagen». Også den har ligget to uker på boklista. Som tittelen tilsier, handler den om de alliertes invasjon av Normandie i 1944. Historikeren Beevor har skrevet en rekke bøker om andre verdenskrig de siste årene, deriblant «Stalingrad» og «Berlin».

- Denne gang bød det ikke på problemer å få adgang til arkivene, i motsetning til vanskelighetene som møtte meg i Moskva da jeg samlet materiale til bøkene om Stalingrad og Berlin, der mye materiale var klassifisert, sa Beevor i et intervju med Dagbladet 23. mai.

Han fortalte dessuten at han hadde brukt tre og et halvt år på den nye boka, mest på research.

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (97 butikker), Libris (100 av 136 butikker), Notabene (124 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

LES OGSÅ: Les ukas bokanmeldelser
Dagbladet.no/litteratur