Satanisk kiv

«John Le Carré synes å tro at jeg ville foretrekke det om han sluttet å angripe meg. La meg forsikre ham om at min oppfatning er den stikk motsatte. Hver gang han åpner munnen, graver han seg ned i et dypere hull. Fortsett å grave, John, fortsett å grave. Selv går jeg tilbake til arbeidet.»

Slik avsluttet Salman Rushdie sitt innlegg i The Guardian sist lørdag, etter et ukelangt leserbrevslagsmål med forfatterkollega John Le Carré, rikt på verbale finter og ballespark. Hva kranglet de om?

  • Nyttig bakgrunn: Khomeinis «Sataniske vers»-fatwa mot Rushdie ble utstedt i 1989. Le Carré skrev da en artikkel som ikke minst Rushdie oppfattet som støtte til det iranske presteskapet. Noen måneder seinere anmeldte Rushdie Le Carrés «Russlands Hus» i harske ordelag. Dermed over til dagens batalje:
  • Nylig skrev amerikanske kritikere at Le Carrés «Skredderen i Panama» inneholder jødefiendtlige holdninger. «Jeg er offer for politisk korrekt heksejakt,» klaget Le Carré, og dermed skrev Rushdie leserbrev. Han minnet om Le Carrés opptreden i 89, og sluttet: «Det ville være flott om han kunne innrømme at han skjønner Tankepolitiets natur litt bedre når han nå, i det minste ifølge egen oppfatning, er den som står i skuddlinjen.»
  • «Rushdies måte å omgås sannheten på er like egennyttig som alltid,» svarte Le Carré dagen etter. Han presiserte at han aldri hadde støttet Khomeinis dødsdom, men tatt avstand fra Rushdies rett til å fornærme en hel religion. Han gjentok at ytringsfriheten er relativ, avhengig av tidsepoke og sted, og at Rushdie burde ha utsatt paperbackutgaven av «Sataniske vers» fordi bokhandlernes sikkerhet burde være viktigere enn Rushdies inntekter.
  • «Jeg er takknemlig for at John Le Carré enda en gang har minnet oss alle på nøyaktig hvilken «pompous ass»- oppblåst rasshøl- han kan være,» innledet Rushdie dagen etter. Le Carré svarte med å trekke fram Rushdies «selv-kanonisering» og anbefalte brevene hans som skolepensum i «kulturell intoleranse forkledd som ytringsfrihet». «Lær deg å lese hvis du vil vinne en diskusjon,» repliserte Rushdie, og foreløpig er det siste ord.
  • Men så kom en William Shawcross sin venn Le Carré til unnsetning i spaltene. Siden Shawcross er formann i Article 19, som koordinerer kampanjen for Rushdie, fant styret i organisasjonen (med Sigmund Strømme) det nødvendig å rykke ut for å presisere at det ikke stiller seg bak formannens utspill. Og nå venter alle, sikkert også i Teheran, spent på fortsettelsen.
KRANGER: Salman Rushdie og John Le Carré.