TENÅRINGSHEKS: Den unge heksa Sabrina blir stilt overfor et valg: skal hun signere navnet sitt i satans bok, eller ikke? Serien «The Chilling Adventures of Sabrina» hadde premiere 26. oktober. Men «Satans Temple» har hengt seg opp i én detalj i serien, og vil gå rettens vei for å få endret den. Video: Netflix Vis ... Vis mer

«The Chilling Adventures of Sabrina»

Satanisk tempel raser. Vil gå til sak mot ny Netflix-serie

Hevder de har opphavsretten på avgudsfiguren som er brukt i hekseserien «The Chilling Adventures of Sabrina».

I den nye Netflix-serien «The Chilling Adventures of Sabrina» havner tenåringsheksa Sabrina Spellman i knipe når hun motsetter seg de onde kreftene som truer henne, hennes familie og vennene hennes blant de dødelige.

OMSTRIDT FIGUR: I forgrunnen står karakteren Prudence, spilt av Tati Gabrielle. I bakgrunnen skimtes figuren det sataniske tempelet hevder er opphavsrettsbeskyttede «Baphomet». Foto: Netflix
OMSTRIDT FIGUR: I forgrunnen står karakteren Prudence, spilt av Tati Gabrielle. I bakgrunnen skimtes figuren det sataniske tempelet hevder er opphavsrettsbeskyttede «Baphomet». Foto: Netflix Vis mer

Nå mener det sataniske trossamfunnet «Satans Temple» at tv-serien har «tilegnet» seg det opphavsrettsbeskyttede designet av deres avgudsfigur Baphomet.

Figuren, som gjerne framstilles med geitehode og vinger, er ofte blitt forvekslet med satan i moderne popkultur. Men den skal også være en sentral figur hos virkelighetens «Satans Temple», ifølge Lucien Greaves, som er en av grunnleggerne av det sataniske tempelet.

Varslet rettslige grep

Greaves varslet tidligere denne uka at de kommer til å ta rettslige skritt for å fjerne Baphomet-figuren fra serien.

- Ja, vi tar rettslige grep når det gjelder saken om at «The Chilling Adventures of Sabrina» har tilegnet seg vårt opphavsrettsbeskyttede monumentdesign for å fremme sin egen tåpelige sataniske panikk, skriver han på Twitter.

- Det forbløffer meg at noen blir forvirret av at vi søker en rettslig løsning på at Sabrina bruker vårt monument. Ville de vært så forståelsesfulle for et fiksjonsshow som brukte en ekte moské som hovedkvarter for ei terroristcelle? En fiksjonell blodanklage som impliserte ekte jøder?

- Dypt problematisk

Konseptet «Sabrina» er en adaptsjon fra tegneserien «Tenåringsheksen Sabrina» av Archie Comics. Mange kjenner kanskje også igjen Sabrina Spellman fra 90-tallets tv-suksess med samme navn.

Den nye serien, som hadde premiere 26. oktober, er basert på en litt mørkere gren av samme tegneserie: «The Chilling Adventures of Sabrina».

Serien handler om den 16 år gamle Sabrina (Kiernan Shipka) som skal gå gjennom en «mørk dåp», signere navnet sitt i satans bok, og begynne på en ny skole bare for hekser.

Sentralt plassert på denne nye skolen står altså statuen av det som «Satans Temple» hevder er deres opphavsrettsbeskyttede avgudsfigur Baphomet.

- Fjern figuren

- Dette er dypt problematisk for oss, sier Greaves til den amerikanske nettavisa SF Gate. Han forklarer videre at tempelet har sendt et opphavsrettslig krav til Netflix.

Greaves sier at han har sett deler av tv-serien, og at han bekymrer seg for hva slags assosiasjoner folk vil gjøre når de ser monumentet i framtida. Hans største bekymring er at «Satanic Temple» sin Baphomet-figur i framtida vil bli tolket til å representere noe ondt, og dermed vil spre frykt for gruppa.

- Jeg føler at å bruke vårt bestemte bilde, som er anerkjent som vårt sentrale ikon, i en fiksjonell framstilling som en sentral figur for en slags kannibalistisk kult, virkelig vil ha en skadelig effekt for oss, sier han.

- Vår Baphomet er original

Netflix har foreløpig ikke kommentert utspillene fra «Satans Temple». Men i et intervju gjort med amerikanske VICE Broadly før det sataniske tempelet annonserte at de kom til å ta rettslige grep, sier produksjonsdesigner Lisa Soper at tempelets statue ikke har påvirket statuen som er med i «Sabrina».

- Jeg tror det er en slags tilfeldighet. Når du ser på Baphomet, finnes det egentlig bare et par statuer av ham - de har sin statue, og vi har vår statue i showet. Det er etter min mening ikke annerledes enn noen av de andre gjengivelsene av ham som finnes rundt omkring, sier hun til VICE, og legger til:

- Vår avbildning av Baphomet er fullstendig original. Jeg kan ikke sammenlikne den med alle de tidligere gjengivelsene.

Dagbladet har vært i kontakt med den norske pressekontakten for Netflix, som ikke har noe informasjon om denne saken på inneværende tidspunkt.

Lucien Greaves sier ifølge SF Gate at han ikke ønsker noe annen løsning på situasjonen enn at Netflix skal trekke tilbake den visuelle representasjonen av figuren.

- Jeg vil at de skal ta den ut. Det ser ut som en CGI-faksimile uansett. Jeg vet ikke hvor mye jobb det vil kreve, men jeg simpelthen nekter at vårt monument skal brukes på denne måten i det uendelige. Jeg vil ikke at vårt monument skal assosieres med dette, sier han.