Satanrockere får Valgerd-penger

Norges to fremste black metal-band - Satyricon og Dimmu Borgir - har fått henholdsvis 55 000 og 25 000 kroner i turnéstøtte fra Norsk kulturråd.

Norsk kulturråd delte i går ut nærmere 2 millioner kroner i turné- og arrangementsstøtte. Kulturrådet fordeler penger som bevilges av Kulturdepartementet.

Både Satyricon, anført av Sigurd Wongraven, og Dimmu Borgir har i stor grad lagt sitt gamle verstingpreg bak seg.

Satyr-suksess

Det er likevel bare et drøyt år siden Dimmu Borgir-vokalist Shagrath uttalte følgende til Dagbladets fredagsbilag:

- Vi er jo fortsatt et såkalt satanistisk band, eller vi har et satanistisk grunnlag.

Satyricon opplever på sin side stor anerkjennelse i utlandet, og stadig større musikalsk respekt her hjemme. Wongraven & co er denne uka aktuelle med samlealbumet «Ten Horns - Ten Diadems», gitt ut på Wongravens eget selskap Moonfog, og spiller på Roskilde-festivalen på fredag.

- Satan betyr opponent, og det er slik jeg ser det. Det er et symbol, et ikon for motstand og strid, uttalte Sigurd Wongraven i et intervju med gratisavisa Natt og Dag tidligere i år.

Disse fikk penger

23 norske band og artister fikk støtte fra Norsk kulturråd til norgesturneer.

Bertine Zetlitz og Noora får begge 55 000 kroner til sine planlagte norgesturneer, mens lovende rocknavn som Askil Holm, Vidar Vang og Salvatore og popsliterne i Popium sitter igjen med 40 000 kroner hver etter tildelingen.

Blant de 14 artistene som har fått støtte til utenlandsturneer, finner vi i tillegg til Satyricon også Cato Salsa Experience (60 000 kr), Sondre Lerche og St. Thomas (55 000 kr) og Big Bang (45 000 kr).

Kristoffer Schau-bandet The Cumshots , som nylig ble «verdensmestere i rock» i Bilbao, får 30 000 kroner til ytterligere proffspill i utlandet.

Veteraner som Bel Canto , Velvet Belly og Babel Fish nådde ikke opp i tildelingen fra Norsk kulturråd.

«Kulturrådet har (...) prioritert artister med et personlig uttrykk innen sin sjanger og som står foran en kunstnerisk og markedsmessig utvikling», heter det i begrunnelsen for tildelingen.

PENGESTØTTES: Dimmu Borgir under en konsert på Rockefeller i påsken.