Satans grisefest

KRISTIANSAND (Dagbladet): Mayhem skremte ingen med sitt blodige show i Bendiksbukta. Tommy Bjurstrøm, derimot, fikk bank av sikkerhetsvaktene. For han kjempet om Mayhems flådde grisehode.

Mayhem vartet som lovet opp med et makabert show da bandet inntok scenen i Bendiksbukta som hovedattraksjon. Seks grisehoder var hovedingrediensen i showet, og allerede etter et kvarter sørget vokalist Maniac for å lempe det ene hodet ut blant publikum. Her ble grisehodet kastet rundt som en matchball på en fotballkamp. I flere minutter vendte publikum helt ryggen til Mayhem oppe på scenen for å følge med på grisehodets vei innover i Bendiksbukta.

Lagt i bakken

Etter fem minutter triumfferd blant den groteske fansen, grep tre sikkerhetsvakter inn i folkemassen for å konfiskere grisehodet. Det var da black metal-fan Tommy Bjurstrøm kaster seg inn for å bringe hodet i bevegelse igjen. Han ble brutalt lagt i bakken, og det oppstod slåsskamp.

- De muskelgutta har misforstått hele pakka. Poenget med at de kaster grisehodene er jo at publikum skal fortsette å kaste hodene etterpå, sier Bjurstrøm som også opplevde heltene i Roskilde. I går ble det dessverre et kort gjensyn med favorittgruppa. 25-åringen ble kastet ut av konserten og fikk avklipt adgangsbåndet av illsinte sikkerhetsvakter.

- Vi har hørt at det skal ha blitt anlagt sak mot arrangørene i Østerrike hvor et publikum ble skadet av grisehodet som ble kastet, sier sikkerhetsansvarlig Torbjørn Frydenlund for å forklare vaktenes inngripen.

Skar seg til blods

Mayhem leverte blod og gørr til de frammøtte. Vokalist Maniac, Sven Erik Kristiansen, rev seg selv til blods på piggtråd. Gjentatte ganger kuttet han seg opp på underarmen med en medbrakt dolk. Han tente også på et krusifiks, boret det ned i et av grisehodene og kastet restene til publikum.

Riktig makabert ble det da Maniac stakk de medbrakte grisehodene, oppstilt på påler, med sin dolklignende anretning på høyrehånda. Ekstra makabert fordi Mayhems tidligere leder, Øystein Aarseth ble drept med 25 knivstikk natt til 10 august 1993.

Vidar Kleppes opprop mot bandet, ble også nevnt fra scenen.

- Denne sangen er dedikert til Vidar Kleppe, sa Maniac da han introduserte «Ancient Skin».

Til de kristne

- Denne sangen er dedikert til alle kristne som har levd på den totale løgn i 2000 år, glefster Maniac før en annen låt.

Det var et par hundre hardbarka Mayhemtilhengere på konserten, som totalt samlet ca. 5 000. De fleste var nysgjerrige festivaldeltakere. På behørig avstand fra scenen og med solbrillene i skumringen, stod 17 år gamle Leny Østrem. Hun ser ut som det motsatte av kotymen på en black metalkonsert med lårkort rosa kjole og sørlandets blondeste hår. Hun har imidlertid en ting til felles med de fleste på gårsdagens siste konsert i Bendiksbukta:

- Jeg er her fordi de kaster grisehoder.

GRIS TIL FOLKET: Mayhem gir folket det folket vil ha: grisehoder.