Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Satans kvinnfolk

TROMSØ (Dagbladet): Få norske kvinner har fått plass på Tromsø Internasjonale Filmfestival. Dokumentaren «Lille Store Trude Mette» av Benedicte Orvung (36), med standupkomiker Trude Mette Johansen (34) provoserer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Noen gråter. Noen ler. Og noen blir veldig provosert, forteller de to jentene.

I filmen «Store Lille Trude Mette» går Benedicte Orvung bak storkjeften Trude Mette, den ferme kroppen og de store puppene. Sammen reiser de til Mehamn i Finnmark, hvor de begge vokste opp. For å finne ut hvorfor den populære standupkomikeren har et så voldsomt eksponeringsbehov. Det lurte Trude Mette selv på.

- Scenen er et «substitute for love». Det fant jeg ut i Mehamn. Der ligger alt , sier hun.

Der oppe, på vidda, ved havet og i naturen, fant jentene igjen lille Trude Mette.

Griner etter showet

Blant gravstøtter, ei rønne av et barndomshjem og et hav av tårer forteller hun om behovet for kjærlighet, og å bli sett. Og derfor står hun nå på scenen. Selv om hun alltid er redd, og griner etter hvert show.

- En komikers forhistorie er aldri artig. Hvis folk ikke har skjønt det ennå, bør de begynne å lese Shakespeare, sier Trude Mette og ler.

Takler ikke tårer

Det er ikke den rå humoren mannfolkene sliter med. Den synes de er «faen så artig». Men tårene takler de ikke like godt.

- Men ikke alle menn. For når jeg sier til menn «denne her filmen forstår ikke du som mann», er det noen som svarer: «Men kjære deg, jeg har jo også følelser.» Jeg vet at det er menn som har sittet i salen med tårer i øynene og latter i halsen.

«Store lille Trude Mette» er en del av den finske tv-serien «Voices from the edge».

Til Moondance

Filmen skal vises på NRK, og etter filmfestivalen i Tromsø reiser jentene til Colorado for å delta i konkurransen Beste kortfilmdokumentar på bransjefestivalen Moondance. Det er stort. Spesielt fordi Benedicte Orvung for første gang har laget en film, uten tanke på hva konsulentene, bransjen og mannfolkene vil ha.

- Med denne filmen har jeg begynt å gjøre ting på min måte. Det er fortsatt sånn at det er menn som deler ut penger til film. Og de ser gjerne «en annen type film». Når vi gjør som de sier, går det bra. Når jeg gjør det på min måte, blir de forvirret. De forstår ikke måten jeg jobber på. Under innspillingen i Mehamn var det både lys- og lydmenn som forsøkte å ta regien, forteller Orvung.

- Og Benedicte ropte: «Det er jeg som er regissøren! Det er jeg som er regissøren!» Og jeg satt på en klippe og dingla og sa: «For guds skyld bli nå enige,» sier Trude Mette og ler. <> Tromsø Internasjonale Filmfestival

Hele Norges coronakart