Satans kvinnfolk

De vise menn mente Satans urhjem lå i nord. Det ble et sant helvete for kvinnene i Øst-Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Og nå, en nyhet fra det 16. århundre: I løpet av 42 år - fra 1621 til 1663 - ble nesten 100 personer, de aller fleste av dem kvinner, henrettet i Vardø. De kom fra små fiskevær på Varangerhalvøya. De var Satans kvinnfolk, dømt for trolldomskunst og brent på bålet til skrekk og advarsel for dem som gikk med planer om å innlede seg med mørkets fyrste.

-  Den samiske og norske befolkningen i hele Finnmark besto på dette tidspunktet av rundt 3000 mennesker. Sett i forhold til folketallet var hekseprosessene i Øst-Finnmark blant de verste i Europa. Det var Norges verste menneskejakt i fredstid, forteller historiker Rune Blix Hagen.

HVA SLAGS GALSKAP

var dette? Denne helga skal denne bestialske delen av norsk historie belyses på heksekonferanse i Vardø. Naturlig nok, for i denne forblåste festningsbyen på finnmarkskysten foregikk det saker og ting som kan måle seg med innholdet i J.K. Rowlings Harry Potter-bøker.

- Domen ved Vardø var selveste heksefjellet. Ifølge rettsprotokollene var det her kvinnene holdt sine sabbater og seremonier, på fjellet fikk de trolldomskraft etter å ha inngått en ond pakt med Satan. Her fikk de tildelt smådjevler som ble brukt til å utføre ondskap og magi. I et samfunn der den ortodokse lutherske kirken hadde en dominerende posisjon, ble et slikt samrøre med Satan og hans demoner ansett som en alvorlig forbrytelse. Tilståelsene kom ofte etter manipulasjon, langvarig tortur og mishandling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer