Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Satire i åpne samfunn

Dagbladets lederartikkel. English version of Dagbladet's editorial

Meninger

En rekke aviser og medier verden over valgte etter angrepet på Charlie Hebdo onsdag å trykke faksimiler fra det satiriske ukesmagasinet. Dagbladets begrunnelse for publisering har en klar journalistisk motivasjon: vi publiserer materialet siden det er sentralt for å forstå bakgrunnen for nyhetshendelsen.

Ulike medier har ulike roller. Det er ikke naturlig at alle publiserer satiretegninger like kompromissløst som Charlie Hebdo. Men for den franske avisa er muligheten til å være utfordrende og grenseoverskridende selve poenget. De representerer en satiresjanger som har sterke tradisjoner i Frankrike, men som også er et viktig element i internasjonal presse for øvrig. Humorisktisk skarpladd politisk karikatur som benytter seg av muligheten til å peke nese overfor maktmennesker og autoriteterer av alle slag. Satiren setter enkeltsaker på spissen, og forteller ofte den historien som det ikke er mulig å formidle med ren tekst. På den måten er satiren også et symbol på pressefrihet, på de vide rammene som den offentlige samtalen er avhengig av for ikke å stivne.

Utenriksredaktør Fleming Rose i Jyllands-Posten trykket Muhammed-karikaturene i 2006, og skrev i går i sin avis en kommentar om ytringsfrihet og krenkelser. Hans hovedpoeng er viktig, og riktig: «Hvis vi som i ufrie samfunn etterstreber falsk harmoni ved å kriminalisere flere og flere ytringer etter prinsippet: hvis du aksepterer mitt tabu, og ikke uttaler deg krenkende eller kritisk om det som er hellig for meg, så skal jeg gjøre det samme. Så vil det, i et samfunn som vårt hvor mangfoldet blir større, være veien til taushetens tyranni» (vår oversettelse, red. anm.).

Flere store medieorganisasjoner har valgt å sensurere Charlie Hebdo-tegningene i nyhetsdekning, blant andre pressebyrået AP. Byrået er et godt eksempel på hvordan slik praksis kan utarte. Etter protester fra det konservative organet The Washington Examiner har AP nå også fjernet bilder i databasen som kan virke støtende på tilhengere av andre religioner - som de kristne.
Dette er ikke en farbar vei, og på kant med et sentralt punkt i pressens vær varsom-plakat: «Pressen skal verne om ytringsfriheten, trykkefriheten og offentlighetsprinsippet. Den kan ikke gi etter for press fra noen som vil hindre åpen debatt, fri informasjonsformidling og fri adgang til kildene.»

English version of Dagbladet's editorial Lik Dagbladet på Facebook.