Satire som årets bok?

LONDON (Dagbladet): Mye tyder på at David Cautes roman «Fatima's Scarf» (Totterdown Books) kan bli årets bok i Storbritannia. Ingen forlegger ville ha den, derfor det merkelige forlagsnavnet. De etablerte forleggerne fryktet at boka ville irritere Rushdie-tilhengere og muslimer like mye. David Caute er en venstreradikal forfatter, tidligere litterær redaktør i New Statesman og filosof, med ti romaner bak seg. Dette er en roman som handler om alt oppstyret og alt hykleriet som oppsto, da Salman Rushdie ble dømt til døden av ayatollah Khomeini for sin bok «Sataniske vers».

Caute henvendte seg til 25 forlag og fikk avslag. Da brukte han 150 000 kroner på å gi den ut selv.

  • Nå er det nok mange forleggere som angrer. Romanen har fått strålende kritikk i britisk presse, og to anmeldere skriver at den må nomineres til Bookerprisen. Opprinnelig ble den trykt i 2000 eksemplarer, men nytt opplag er bestilt på grunn av stor etterspørsel.
  • «Bokelskere, gå ut og kjøp «Fatima's Scarf», dere vil ikke bli skuffet», skrev Maggie Gee i Daily Telegraph. Hun kalte boka et «mesterverk» og en «modig og strålende bok, full av humor og intelligens, en bok som forteller oss mer om samtidsforholdene i Storbritannia blant mangesidige religioner, farger og klasser, enn noe annet jeg har lest de siste åra».
  • Det blir interessant å se om boka nomineres til Bookerprisen. Formann i juryen i år er tidligere utenriksminister Douglas Hurd. Kanskje har han mer mot enn forleggerne?

Caute harselerer i boka over britiske muslimer som er gått inn i politikken, de fleste til Labour. Deres problem er at de både vil være «gode» muslimer og adlyde Khomeinis fatwa, samtidig som de ikke kan støtte bokbrenning eller støtte dødsdommen overfor forfatteren Gamal Rahman (som han kalles i boka). De lever jo i et demokrati og de må ha stemmer fra andre enn fanatiske muslimer.

Et brev fra Liz Calder i Bloomsbury forlag, forteller hvorfor forleggerne vegret seg. Hun skrev at hun ikke tør irritere Rushdie: «Jeg ga ut Salman Rushdies første tre romaner, og etter vanskeligheter på det personlige plan med , gjenopprettet jeg et godt forhold til ham. Å gi ut din bok vil kunne ødelegge dette forholdet.»

Bookerprisvinneren Barry Unsworth skrev i Sunday Telegraph at boka er «en enestående roman av en begavet forfatter». Eneste negative omtale hittil, er i New Statesman hvor Ziaunddin Sardar kalte boka «søppel» og beskyldte Caute for å ha kopiert fritt fra Rushdie.