- Satiren blomstrer

- Tidligere var det mange drittsekker (rascals) blant forfatterne. Nå er det mange forfattere blant drittsekkene, sier Wang Meng og siterer sin kinesiske dikterkollega Wang Shuo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Wang Meng er tidligere kulturminister i Folkerepublikken (1986- 89) og populær forfatter av over 100 bøker. Nå er han regjeringens gjest i Norge og holder blant annet åpent foredrag i Nobelinstituttet i dag klokka 14 om kulturkonfliktene i dagens Kina.

Satire og humor, representert ved nettopp med Wang Shuo, er blitt en populær trend som provoserer tradisjonalistene. Han driver gjøn med alt og alle: Kommunistpartiet, kjærlighet, sex, ideologi, de nyrike, japanerne, russerne, amerikanerne, kineserne.

- Toppene i departementet for propaganda og ideologi gjorde alt de kunne for å kneble ham. Som kulturminister sa jeg noen ord til hans forsvar. Det førte til en brottsjø av anklager og sinne over mitt hode, spesielt fra unge, talentfulle forfattere jeg alle regnet som venner. Men det brede publikum elsker ham - på en meningsmåling rangerer han blant Kinas tre mest populære forfattere.

- Hvor omfattende er sensuren?

- Det er det spørsmål jeg oftest får i utlandet. Vet du hvor mange bøker som utkommer i Kina i året? 90000. Hvis alle disse skulle gjennom et sensur-apparat, måtte hele regjeringen, alle departementene, alle statsansatte ikke gjøre noe annet enn å lese, hver dag, hele døgnet fra januar til desember - og enda hadde de aldri maktet alt. Da hadde statsapparatet blitt erstattet av en gigantisk leseforening. Og det hadde jo vært helt fantastisk! Nei, vi har ingen direkte sensur. Men jeg vet jo hva jeg kan skrive og hva jeg ikke kan skrive, og jeg ser at grensene stadig utvides mot et åpnere samfunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer