LEDER

Satiren må beskyttes

Vi mener at UD her skyter langt over mål.

KRIGSNASJONEN NORGE: Karikert riksløve.
KRIGSNASJONEN NORGE: Karikert riksløve. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Folk her hjemme har latt seg forskrekke av at den tyske kansleren Angela Merkel har vekket til live en sovende lovparagraf for å hjelpe Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan å straffeforfølge en tysk satiriker som føler seg støtt av et smededikt. Erdogan har bedt tysk påtalemyndighet åpne sak, og Merkel har etter sterkt press fra Tyrkia gått med på det, slik den tyske loven krever. At en satirisk ytring straffeforfølges i et land der presidenten har tiltatt seg diktatorisk makt, er ikke egnet til å forbause noen. Men at Tyskland bøyer seg for Tyrkia i en slik prinsipiell ytringsfrihetssak, er bekymringsfullt.

Derfor støtter vi initiativet fra SV-politikerne Audun Lysbakken, Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås om å fjerne en tilsvarende, sovende paragraf fra den norske straffeloven. SV-trioen vil i neste uke fremme forslag i Stortinget om endring av straffelovens paragraf 184a, som sier at «Med bot eller straff inntil 1 år straffes den som her i riket krenker en fremmed stat ved å øve vold mot eller opptre truende eller fornærmelig overfor en representant for den». At en norsk komiker kunne komme til å ytre noe som et utenlandsk statsoverhode vil oppfatte som fornærmelig, er en teoretisk mulighet. At det skulle medføre straffeforfølgelse i Norge, fortoner seg mer enn komisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer