Satirisk om grusomhet

BOK: I den amerikanske debutanten Strauses frodige roman, følger vi en families liv sett gjennom atten år gamle Monroe. Han står ferdigpyntet til skoleball, da han finner sin elskede lillesøster livløs i svømmebassenget. Monroe redder henne, men Annika blir liggende i koma. Lenge. Det begynner å snø roser utenfor sykehuset. Jesu ansikt trer fram på sykehusveggen. Og hver gang det skjer noe traumatisk, får Annika stigmata. Etter hvert samles en hærskare av troende for å helbredes av mirakeljenta.

Det ondes problem

Det er ikke helt lett å forstå hvor Strause vil med denne boka. Mer enn å bevise at mirakler finnes, småskjenner Monroe hele tiden på kirkens folk. På de troende. Og på en god Gud som ikke engang gir en aspirin til en lidende liten jente som må ta på seg all verdens synd. Denne av og til litt fjåsete polemikken mot det ondes problem, kan oppleves som litt forsert.

Grusom

Men det er mye alvor og reflektert psykologi her. Boka sentrerer blant annet rundt en grusom forbrytelse skjedd ti år tidligere, da den lille nabojenta ble funnet voldtatt og slått i hjel. Beskrivelsen av hvordan familien hennes er blitt en slags pariaklasse fordi de stadig minner andre på forbrytelsen, er svært god og avansert.«Et mulig mirakel» kan også leses som en vellykket satire over amerikansk familieliv. Tv står på i alle rom. Advokatfaren jobber så mye at barna bare gjenkjenner ham gjennom eimen av etterbarberingsvann. Ellers er det jo mye sport her da; et baseballag kalt Reds skal vise seg å ha helbredende krefter. For denne velskrevne satiren ender på amerikansk vis. «Happy» slik de krever det der borte.