Anmeldelse: Lars Lenth, «Norske tilstander»

Satirisk om mord og vindmøller

På sitt karikerte vis har Lars Lenths satiriske krimromaner skarp politisk brodd.

BRENNBART: Vindmøller er tema i Lars Lenths siste krim. Bildet er fra Midtfjellet vindpark i Fitjar kommume og informerer om fare for iskast nær noen av vindturbinene. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
BRENNBART: Vindmøller er tema i Lars Lenths siste krim. Bildet er fra Midtfjellet vindpark i Fitjar kommume og informerer om fare for iskast nær noen av vindturbinene. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: På en diger vindmøllepark på Stadtlandet gjør eieren Charlie Fostervold et skrekkinngytende funn. Ikke bare er de tolv vindmøllene – som hver har navn etter Jesus disipler - ramponert av miljøvernforkjempere.

Men tjoret fast på en av de enorme vingene på Judas Iskariot, sveiver det langsomt et livløst menneske.

Med denne dramatiske prologen åpner fluefiskeren, musikeren og forfatteren Lars Lenth sin «Norske tilstander».

Ondsinnet portrett

Han tar oss så seks uker tilbake i tid, der vi møter resten av familien Fostervold. Den består av den tidligere knarkeren og nå vindsurferen Bill, hans sedate og feige bror Charlie, og endelig guttenes uhyggelige mor Agnes på 84 år.

Det er sjelden jeg har lest et mer ondsinnet portrett av en gammel dame. Den mektige storrøykeren og drankeren Agnes holder sine sønner nede med jernhånd.

Hun har rappet arven deres, og selv tjent svært gode penger på å omgjøre det gamle familiehotellet til asylmottak, som hun har drevet lik en plantasjeeier i Georgia før den amerikanske borgerkrigen.

Nå er mottaket lagt ned, og pengene investert i en vindmøllepark. Agnes vil nå selge vindmøllene til et dansk firma for 90 millioner, penger hun vil beholde selv. Men det er ett stort problem. Familien eier ikke nabotomta, og han som leier steinhytta på tomta nekter å flytte. Det er en halvnaken kjempe som kaller seg Even, men hvis egentlige navn er Rino Gulliksen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer